Lounais-Häme Tammela

Kylään maisemaan -hanke ja Tammelan kylät yhteen: pusikoituminen kuriin, arvomaisemien hyöty esiin

Tammelassa pohditaan mitä hyötyä kulttuurihistoriallisten maisemien hoito tuo. Koolle kutsutaan asukkaat, aktiivit ja yritykset.
Kylämaisemien pusikoitumiselle ja opaskylttien ränsistymiselle halutaan panna Tammelassa stoppi ja innostaa talkooväkeä ehostamaan maisemaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kylämaisemien pusikoitumiselle ja opaskylttien ränsistymiselle halutaan panna Tammelassa stoppi ja innostaa talkooväkeä ehostamaan maisemaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammela tarttuu ProAgria Etelä-Suomen Kylään maisemaan -hankkeeseen, jolla nostetaan esiin arvokkaat kulttuurimaisemat viihtyisinä asuin- ja yritysympäristöinä.

Tammelan kulttuurimaisemat on yksi Kanta-Hämeen arvokkaista maisema-alueista. Kylään maisemaan -hanke kannustaa arvokkaiden maisema-alueiden asukkaita ja yrittäjiä hyödyntämään kestävästi kulttuuriympäristöään sekä pohtimaan mitä hyötyä huikeat maisemat ja niiden arvostatus tuo.

Yhteistyökumppanina toimii Tammelan kylät ry, joka innostaa yksityisiä ja yrityksiä tarttumaan nyt toimeen.

– Kylille on vuosien aikana tehty useitakin maisemasuunnitelmia, mutta niiden toteuttamisesta ei ole pidetty niin väliä. Kylämaisemien pusikoituminen ja opastekylttien ränsistyminen on saanut edetä omia aikojaan, heristelee Tammelan kylät ry:n Eija Laine.

Laine toivoo, että yhteistyöllä saadaan hyviä tuloksia eli aktiivista talkooväkeä kunnostamaan paikkoja.

– Näin saisimme lisättyä alueen vetovoimaa viihtyisänä asuinympäristönä ja retkeilykohteena. Palkkaamme myös maisemakylätalkkarin Tripla-hankkeen kautta, jotta tulosta saadaan, Laine lisää.

Tutkimusten mukaan etenkin aidot elämykset ja tarinat houkuttelevat matkailijoita ja myyvä tuotenimi kumpuaa usein paikallishistoriasta ja perinteestä.

– Kannattaa myös muistaa, että arvokkaille maisema-alueille kohdennetaan erilaisia hoitotukia, mitä kannattaa hyödyntää etenkin rakennusten ja rakenteiden ylläpidossa, muistuttaa Etelä-Suomen Maa- ja Kotitalousnaisten maisema-asiantuntija Katriina Koski.

Kylään maisema -hankkeessa tavoitteena on, että arvokkaiden maisema-alueiden asukkaille syntyisi syvä kiinnostus ja arvostus omaa kulttuuriympäristöään kohtaan.

Luvassa on työpajoja tapahtumien, historian ja paikalliskulttuurin hyödyntämisestä sekä viestinnästä.

Kylään maisemaan -hanketta toteuttaa Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry yhteistyössä Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten, ProAgria Etelä-Suomen kanssa.

Hanke päättyy kesäkuussa 2020. Hanke toimii Hämeen ja Uudenmaan maakuntien alueilla.

Sitä rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Hämeen ja Uudenmaan Ely-keskukset. FL

Kylään maisemaan hankkeen aloitustilaisuus on torstaina 28.3. kello 17.30 Portaan Nahkurinverstaalla, Kappelintie 26, Porras, Tammela.

Arvokkaita kulttuurimaisemia

Arvokkaat maisema-alueet ovat maaseudun edustavimpia kulttuurimaisemia, joiden arvo perustuu monimuotoiseen luontoon, hoidettuun viljelymaisemaan ja perinteiseen rakennuskantaan.

Suomessa on 156 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä satoja maakunnallisesti arvokkaita.

Valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista 7 sijaitsee Kanta-Hämeessä.

Maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Kanta-Hämeessä 17 kappaletta.

Tammelan kulttuurimaisemissa yhdistyvät vanhat kylät, kartanokulttuuri, Mustialan maatalousopisto viljelymaineen sekä 1800-luvulla ikonisoitunut Kaukolanharjun harjumaisema.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic