Lounais-Häme

Kyläkauppa huoltaa, lainaa ja tilaa

Letkun puoti on hyvä esimerkki nykyaikaisesta kyläkaupasta.

Osuuskunnan pyörittämä ruokakauppa kehittää verkkokauppaa, pyörittää omia internet-sivuja, myy lähiruokaa ja tilaa asiakkaille mitä tahansa, mitä he uskaltavat pyytää, vaikka taulutelevision.

Kyläkaupassa pyörii myös epävirallinen lainapalvelu ja naapuriapu. Mökkiläiset lainaavat ruuvimeisseliä, tuovat tietokoneensa huollettavaksi myyjälle ja pyytävät apua televisiokanavien asentamiseen. Siinä siis muutama esimerkki siitä, miten asiakkaita on tänä keväänä autettu Letkun puodissa.

Kaupan motto periytyy entisen kauppiaspariskunnan ajoilta: ”Se, mitä hyllyssä ei ole, lainataan naapurilta.”

-Juuri tästä kyläkaupoissa on kyse, palvelusta. Kokeilkaas käydä lainaamassa ruuvimeisseliä isosta marketista ja katsokaa, miten käy, Letkun puotia pyörittävä Marko Hätönen sanoo.

Lauantaina vietetään valtakunnallista Kyläkauppapäivää. Päivä muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. Kyläkauppojen määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina koko maassa, eikä kyläkauppoja löydy enää montaa seudultammekaan. Lauantaina on kuitenkin hyvä syy piipahtaa kyläkaupassa, sillä monessa järjestetään jotain tapahtumaa.

Esimerkiksi Letkun puodin pihapiirissä juhlitaan. Ulkona paistetaan makkaraa ja lettuja ja kisaillaan letkunheiton MM-kullasta. Tapahtuma on ikään kuin kesän avaus, koska tulevasta lauantaista lähtien joka lauantai kaupan pihapiirissä vietetään rentoa kylätapahtumaa.

Kesä onkin Letkun puodille parasta aikaa. Kauppa teki viime vuonna jopa voittoa kesän ansiosta, vaikka talvi oli äärimmäisen nihkeä.

-Huonona tammikuun tiistaina saattaa käydä vain viisi asiakasta. Toisaalta viime elokuisena lauantaina tehtiin jopa 1600 kassatapahtumaa. Kauppa oli tuolloin auki vain neljä tuntia, Hätönen kertoo.

Hänen mukaansa talvet eletään kädestä suuhun, kun taas kesällä jää vähän jotain kassan pohjalle. Niillä varoilla sitten kituutetaan talvi ja tehdään pakolliset investoinnit.

-Osuuskunnan hyvä puoli on se, että ei tarvitse tehdä isoa voittoa. Pääasia, että voimme pitää palvelun pyörimässä.

Monelle kyläkaupalle kesä ja kesäasukkaat ovat pelastus.

Niin myös koijärveläiselle kyläkaupalle, jota Reijo ja Tarja Pietilä ovat pyörittäneet 33 vuoden ajan. Joka kesä myynti vilkastuu ohikulkijoiden ja kesäasukkaiden ansiosta.

Pietilöiden kauppa perustettiin jo vuonna 1949, ja se on siitä asti porskuttanut. Nyt tilanne näyttää kuitenkin uhkaavalta. K-Extra lopetti toimintansa kokonaan vuodenvaiheessa, joten Pietilöiden kaupasta poistuivat tarjoukset. Tämä saattaa vähentää myös asiakkaiden määrää.

Tarja Pietilän mukaan tämä vuosi on katselmuksen vuosi, jonka aikana selviää, kannattaako kauppaa vielä pyörittää.

-Moni sanoo meille, että olemme kylällä todella tärkeitä. Kaunis ajatus ei kuitenkaan taida riittää.

Tarja Pietilän mielestä olisi silti sääli heittää pyyhe kehään nyt, kun vanhin tytär on pohtinut mahdollisuutta jatkaa kyläkaupan pyörittämistä.

-Haluamme uskoa, että palveluamme tarvitaan yhä, Pietilä tuumaa ja kutsuu samalla asiakkaat läheltä ja kaukaa kupilliselle kahvia lauantaina. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic