Lounais-Häme

Kyläkoulut kiinni Tammelassa, FAI:n tilat käyttöön

Useamman äänestyksen se vaati, mutta Tammelan kunnanvaltuusto sai lopulta äänestettyä kunnan kouluverkon kohtalosta. Kouluverkon kohtalo on ainakin toistaiseksi käsitelty loppuun ja neljän kyläkoulun sulkeminen aloitetaan pikavauhdilla. Käytännössä ne poistuvat käytöstä ensi lukuvuoden alkaessa, mutta kunnallisvalituksia lienee luvassa, sillä valtuustosalissa puhuttiin tuoreeltaan menettelyvirheestä.

Valtuuston päätöksen mukaan Tammela varaa ensi vuoden investointiohjelmaan 500 000 euroa Norrintie 4:n eli entisen FAI:n kiinteistön käyttöönoton valmistelutöihin. Koulukeskuksen saneeraukseen vuosille 2019-2020 varatut 10 miljoonaa euroa poistetaan investointiohjelmasta. Poistoon meni myös remontin suunnittelutöihin ensi vuodelle varatut 400 000 euroa.

Valtuusto päätti, että koulukeskuksen saneeraus kartoitetaan tarkemmin virkamiestyönä ja siinä otetaan huomioon Koulukeskukseen mahdollisesti sijoitettava keskuskeittiö. Koulukeskuksen saneerausta ei aloiteta ennen kuin keskuskeittiön kohtalosta on päätetty.

 

Ihan kokouksen alkajaisiksi valtuusto äänesti siitä, käsitelläänkö koko kouluverkkopykälää kokouksessa. Käsittelyn kannalla oli 15 valtuutettua, käsittelemättä jättämistä kannatti 12 valtuutettua.

Pitkän talousarviokeskustelun jälkeen äänestettiin lopulta kouluverkon kohtalosta. Kokoomuksen Olli-Pekka Jasu esitti Antti Alasentien kannattamana, että kesäkuussa jätetty valtuustoaloite kouluverkon säilyttämiseksi nykyisellään hylätään aiheettomana ja se katsotaan loppuun käsitellyksi. Tuomo Tuovisen (kesk, sit.) vastaesitys oli, että valtuusto merkitsee kesäkuussa jätetyn aloitteen tiedokseen ja palauttaa aloitteen kunnanhallituksen jatkokäsittelyyn. Tuovisen mukaan aloitetta ei tulisi käsitellä, koska kunnanhallituksen päätösesitykseen on lisätty valtuuston päätettäväksi tuotaessa irrallinen lause. Ilkka Tuovinen (meta) kannatti Tuomo Tuovista ja sanoi päätöksenteossa olevan kyse menettelyvirheestä.

-Valituksia tehdään herkästi. Miksi siis annetaan mahdollisuus valittaa, Ilkka Tuovinen ihmetteli.

Jasun esitys voitti äänin 15-10, 2 tyhjää. Jasun esittämässä kokoomusryhmän päätösehdotuksessa todetaan, että kesäkuinen valtuustoaloite on ristiriidassa kunnanhallituksen tarkastuslautakunnalle antaman lausunnon kanssa. Jasun esittämän päätösehdotuksen mukaan kunnan talouden ripeä tasapainottaminen vaatii nopeita päätöksiä.

Jasun ehdotuksen taakse asettuivat kokoomuksen viisihenkinen ja demarien kuusihenkinen valtuustoryhmä. Sen kannalla olivat myös perussuomalaisten Matti Lintukorpi, vasemmistoliiton Susanna Vähä-Herttua ja keskustan Simo Pärssinen sekä Eero Pura. Kokonaan uuden koulun rakentamisen kannalla olevat Minna Nissilä (kesk.) ja Tuomas Rantala (meta) äänestivät tyhjää.

 

Lopulta äänestettiin Jasun esityksen ja kunnanhallituksen pohjaesityksen kesken. Kunnanhallitus esitti, että välttyäkseen mahdollisilta oikeudellisilta toimilta, kouluverkkopäätöksen täytäntöönpano keskeytetään ja asian käsittelyyn palataan sen jälkeen, kun hallinto-oikeus on antanut ratkaisematta olevista kolmesta kunnallisvalituksesta ja FAI:n kiinteistön vuokrasopimuksesta tehdystä kunnallisvalituksesta päätöksensä.

Samat 15 valtuutettua äänestivät Jasun esityksen puolesta. Tällä kertaa yhdeksän valtuutettua asettui kunnanhallituksen esityksen kannalle. Nissilän ja Rantalan lisäksi myös Ilkka Tuovinen äänesti tyhjää.

Tuomo Tuovinen jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä. Ilkka Tuovinenkin olisi halunnut jättää eriävän mielipiteen, mutta valtuustosalissa opastettiin, ettei eriävää mielipidettä voi jättää, jos on äänestänyt tyhjää. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/43324-kouluverkon-supistamiselta-vaikuttaa-tammelassa

Uusimmat

Fingerpori

comic