Lounais-Häme

Kyläpuodista supermarkettiin

Kyläkauppoja toimi aikanaan kylässä kuin kylässä, eivätkä Somero ja Somerniemi muodostaneet poikkeusta. Toista on tällä hetkellä. Elämänmuotomme muutoksesta tekee selkoa Kyläpuodista supermarkettiin – Someron ja Somerniemen kauppojen historiaa -kirja.

Amanita-kustantamon suurteosteosten kunnioitettavaa perinnettä upeasti jatkava nide kattaa ajanjakson 1800-luvun puolivälistä nykyaikaan. Teoksen tekijät FT Leeni Tiirakari ja kotiseutuneuvos Manu Kärki toteavat pelkästään kaupparakennusten lukumäärän muutoksen havainnollistavan kehitystä.

-Somerolla ja Somerniemellä on toiminut kaupan tarkoituksissa kolmisensataa rakennusta. Nykyisellään niiden määrä yltää maksimissaan viiteenkymmeneen.

 

Heidän kirjassa käsittelemäänsä alueeseen kuuluu 45 kyläkunnittain läpikäytyä kylää. Aihesisällöltään teos kattaa perinteisten maakauppojen ohella pankki- ja postikonttorit samoin kuin kioskit ja huoltoasemat, myymäläautoja unohtamatta.

Mukana on myös Someron keskustaajaman kauppojen historiaa. Tiirakari ja Kärki huomauttavat niiden juurten yltävän yhtä kauas menneisyyteen kuin maakauppojenkin.

Teoksen varsinainen syntyprosessi otti aikaa pyöreästi vuoden päivät. Kärki huomauttaa tekemänsä Somerniemen muistojen kirjan, joka ilmestyi vuonna 1992 antaneen työtä helpottavaa pohjaa.

-Kauppa muodosti siinä kirjassa yhden aiheen. Siitäkin asiasta sai tuolloin nykyistä paremmin muistitietoa, hän toteaa.

Tiirakari toteaa kauppakuolemien saneen alkuvauhtia 1960- ja -70-luvuilla. Tuolloin muun muassa alan alueellinen suurtoimija Osuusliike Oras ryhtyi karsimaan myymäläverkostoaan.

 

Teoksen sisältämä lähdeluettelo vakuuttaa tekijöidensä käyttämän lähdeaineiston monipuolisuutta. Tärkeä asema tietojen hankinnassa kuuluu myös henkilöhaastatteluille. Esimerkiksi kirjan avustajaluettelo koostuu yli 160 nimestä.

Viranomaisdokumenttien, kauppakalentereiden ja sanomalehtien ohella tekijät tuovat esille arvokkaina kirjallisina tietolähteinään muun muassa Somero Seuran sekä Voitto Ollonqvistin, Kari Järvisen sekä Pentti Tammisen laajat kotiseutukokoelmat.

-Yhteisin ponnistuksin ja lukuisten somerolaisten avustuksella olemme onnistuneet keräämään melko kattavan yleiskuvan aiheestamme, tekijät summaavat.

Samalla he huomauttavat asian monitahoisuudesta.

-Satojen kauppiaiden ja liikkeiden verkosto on vaikea palapeli koottavaksi, joten siinä jää väistämättä paloja puuttumaan.

 

Alkuidean teoshankkeelle antoi Amanita-kustantamon taholta kirjailija Kaari Utrio.

-Ajattelen aiheen edustavan kadonnutta kulttuuria, joka pitää kirjata muistiin.

Hän arvioi Leeni Tiirakarin ja Manu Kärjen saattaneen valmiiksi merkkiteoksen, joka palvelee asiansa parissa myös laajempia kuin paikallishistoriallisia tavoitteita ja tarpeita.

-Tästä tulee alansa raamattu, jota katsotaan ja, josta haetaan tietoa ja siteerataan, sillä mitään vastaavaa ei kukaan tule enää tekemään, Utrio toteaa.

 

Aivan olennaisen osan sisällöstään teos saa lähes 700 kuvasta. Ne tuovat esiin eri ajanjaksot ja kattavat monipuolisesti maantieteellisen alueen. Joukkoon mahtuu myös todellisia arkistojen aarteita.

Lisäksi kuva-aineisto pääsee sekä korkealaatuisen paperin että painojäljen ansiosta oikeuksiinsa. Takakannen maininta siitä, että kirja on ainutlaatuinen kuva-albumi, osoittautuu paikkansa pitäväksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic