Lounais-Häme

Kyläsepän takomaa on kuin juttutuokio kirjoittajan kanssa

 

Kun Eero Mäkelän uusimman teoksen viimeinen sivu kääntyy, lukijalle tulee vahvasti tunne kesken päättyvästä tarinasta.

Kyläsepän takomaa. Muistoja elon matkan varrelta odottaa jatko-osaa. Lähes 300-sivuinen novellien kokoelma tuo esiin vasta osan 85-vuotiaan Mäkelän vaiheikkaasta elämästä.

Tekstien ote on vahvasti elämänkerrallinen.

-Olen jo parinkymmenen vuoden ajan laittanut muistoja ja tapahtumia ylös ja niitä olen nyt ryhmitellyt yhteen, ja kirjoittanut lisääkin. Asiat olen laitellut kokonaisuuksiksi, mutta vähän epäjärjestyksessä ne ovat, Mäkelä kertoo.

Mäkelä koukuttaa tarinallisella tekstillään ja arkipuheen parrellaan.

-Sellaisella, jota meillä päin puhutaan, hän lisää.

Juttu karkaa välillä sivupoluille puheen tapaan, mutta polveilussa on oma mielenkiintonsa. Lukija kokee kuin kuuntelevansa Mäkelän tarinointia.

Tarina lähtee liikkeelle Mäkelän isoisän ajoista, Jokioisten kartanosta, torppareista, kasvateista ja rajariidoista. Mäkelän kertomukset käyvät pienestä retkestä menneeseen, jolla kerrataan vanhat työtavat aina suoheinän niitosta tallukkaiden valmistukseen.

Pian elämän pirtaan liittyvät Mäkelän veljekset ja tarina kiertyy kylän taloihin, lapsuuden leikkeihin, isän ja talon miesten kiireisiin, äidin viisauteen, papan piipputupakkaan ja vaikkapa ensimmäiseen puhelimeen.

Aika oli aivan toinen kuin nykyinen.

”Alkuaikoina tuli puhelimeen keskuksesta vain yksi linja, toisena linjana oli maa. Aivan oikein, sitä linjaa sanottiin maadoitukseksi. Se tehtiin niin, että maahan lyötiin pitkä terästappi tai mieluummin vielä kuparitappi. Tappi lyötiin vähintään metrin syvyyteen ja mieluummin hieman enemmän. Kuivana kautena tapin ympäristöön kaadettiin vettä, että se antoi silloin paremman yhteyden.

Nyt niille nauravat kännykän käyttäjät, mutta se oli siihen aikaan vallan suuri keksintö ja helpotus asioiden hoidossa.”

Arkisten muistojen lomassa Mäkelä kasvaa pojasta mieheksi, löytää Sirkan rinnalleen ja perustaa perheen, oppii ammattiin ja perustaa yrityksen. Elämä on antoisaa ja yllätyksellistä.

Viime vuosien taontatöihin eli Kyläsepän Kulttuuripäivien Tuki ry:hyn, teatteriin, näytelmiin ja musiikkiin Mäkelä pääsee vasta osin.

-Seuraavaan kirjaan olen kuitenkin aikonut ottaa teemaksi matkat Amerikkaan ja muualle ulkomaille. Niistäkin olen kirjoitellut ylös muistoja ja tarinoita.

Mäkelä sanoo, että omaelämänkerrallisia kokoelmia saattaakin ilmestyä vielä kaksi.

– Ensi kesäksi pitäisi vielä näytelmäkin kirjoittaa. On siinä puuhaa syksyksi ja talveksi, kun toimettomana en osaa olla.

Mäkelä myy omaa kirjaansa toreilla ja Luodesuon teatterillaan. Kirja on myynnissä myös kukkakaupassa Jokioisilla sekä Jokioisten Leivässä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic