Lounais-Häme Jokioinen

Kyläsepän teatterissa konkaritkin pääsevät uusille urille – "Melkein kaikkea muuta on tullut jo kokeiltua paitsi kylähulluna olemista"

Eero Mäkelän 19. musiikkinäytelmä juhlistaa noin 20-vuotistaivaltaan juhlivaa teatteria.
Kyläsepän Vähhää vaille kylähullun mieshahmoja vasemmalta lukien: konstaapelina Saku Naumanen, Rami-rosvona Markku Hyytiäinen, seppä-kylähulluna Hannu Heino ja kunnanjohtajana Antti Oksa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kyläsepän Vähhää vaille kylähullun mieshahmoja vasemmalta lukien: konstaapelina Saku Naumanen, Rami-rosvona Markku Hyytiäinen, seppä-kylähulluna Hannu Heino ja kunnanjohtajana Antti Oksa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kyläkoulua uhkaava sulkeminen aiheuttaa Eero Mäkelän uusimmassa näytelmässä kohua. Onneksi kylän seppä on viisas ja muutenkin pystyvä mies. Hoitaa sekä vesipumput että särkyneet sydämet ja kaikkea niiden väliltä. Vieläpä vähin äänin, kuin huomaamatta.

Mutta missä määrin kylän sepässä on kirjoittajaansa, miestä, joka Antero Kyläseppänäkin tunnetaan? Elämäkerrakseen hän ei hahmoa tunnista, muutoin kuin että paljon ja monenlaista on molempien tullut tehtyä.

– Ehkä se tässä näytelmässä osuu lähimmäs itseäni, että tämä Luodesuon kyläkoulu tuli ostettua nelisenkymmentä vuotta sitten.

Niin ja sitten se näytelmälle nimensä antanut Vähhää vaille kylähullu. Leimakirves osoittaa yleismiessepän suuntaan. Miten ja missä määrin asia tulee todistetuksi ja kuka kenties tunnistaa hahmossa itseään: kannattaa käydä kokemassa.

Tänään Kyläsepän kesäteatterissa ensi-iltansa saava Vähhää vaille kylähullu on Eero Mäkelän 19. musiikkinäytelmä. Käsikirjoituksen lisäksi hän on vakiintuneeseen tapaansa sekä säveltänyt että sanoittanut esityksen musiikin.

– Olisihan se hienoa, jos vielä saisi yhden musiikkinäytelmän tehtyä, niin täyttyisi kahdenkymmenen raja, Mäkelä toteaa.

Ohjaajan vastuita näytelmässä kantaa Kyläsepän teatterissa paikkansa vakiinnuttanut Jyrki Kanerva.

– Tämä on sellainen Eeron näköinen kappale, johon kelpaa tarttua, hän viestii.

Kuvaan Kyläsepän teatterissa kuuluu, että Luodesuon koululta löytyvä esitysmiljöö kerää uskollisesti mukana pysyttelevää näyttelijäkaartia. Uusiakin tulokkaita mukaan mahtuu.

Vähhää vaille kylähullussa baarinpitäjä Elli Jutilan roolissa nähtävä Annika Laitinen liittyi joukkoon vuosi sitten ja toteaa tunteneensa itsensä aidosti tervetulleeksi.

– Mahtava porukka. Paikkana tämä on aivan ihana ja tässä pääsee laulamaankin, hän kehuu. Laitinen on ottanut tuntumaa lajiin Forssan seurakunnan pääsiäisnäytelmässä sekä Forssan Pikkuteatterin parissa.

Konstaapeli Kymäläiseksi sonnustautuva Saku Naumanen on tekemässä Kyläsepän näyttämön kanssa tuttavuutta ensimmäistä kertaa.

– Höyli mies, luonnehtii mies rooliaan.

Naumanen on lähtöisin Kalle Päätalon maisemista Koillismaalta. Teatterielämään hän tutustui muun muassa Taivalkosken Päätalonäytelmissä ääni- ja valomiehenä.

Tukevasti Jokioisille asettunut Naumanen myöntää poliisiksi eläytymisen tuntuneen alkuun vähän vaikealta.

– Kyllä tämä tästä kuitenkin nyt jo menee, kiitos hyvän porukkahengen.

Soittajana Eero Mäkelän sävelet välittää kuuluville Tuukka Nummila, joka huolehtii myös laulujen säestystehtävistä. Hän on Kyläsepän näyttämöltä jo viime kesänä tutuksi tullut nuori somerolaishanuristi, jonka uraa kilpailumenestyksetkin siivittävät.

Melkein kylähullua seppää esittävä Hannu Heino kuuluu kyläseppäläisten vakiokaartiin. Nyt edessä on silti uusi päänavaus.

– Melkein kaikkea muuta täällä on tullut jo kokeiltuakin paitsi kylähulluna olemista. FL

Kyläsepän teatterin noin ”n 20-v teatteria”-juhlakesää juhlistava Vähhää vaille kylähullu saa ensiesityksensä Jokioisten Luodesuon vanhalla koululla toimivassa Kyläsepän teatterissa lauantaina 20.7. kello 16. Näytöksen jatkuvat 4.8. asti.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic