Lounais-Häme

Kylätalo kuntoon talkoovoimin Susikkaalla

Talkoovoimin 1990-luvun alussa rakennettu kylätalo on Tammelan Susikkaan sydän, jossa riittää toimintaa tansseista ja käsityökerhoista rippijuhliin ja ristiäisiin. Sydän saa seuraavan kolmen vuoden aikana uusitun ilmeen, sillä kylätalo remontoidaan perusteellisesti.

Susikkaan kyläyhdistys haki remonttiin avustusta LounaPlussan kautta. Remontille myönnettiin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta 85 000 euron avustus. Remontin kustannusarvio on noin 140 000 euroa.

-Onhan se hienoa, että tänne syrjäkylille saadaan avustusta. Saamme tätä tilaa hiukan isommaksi, sillä täällä meinaa loppua happi, kun on tarpeeksi porukkaa tanssimassa, Susikkaalla asuva Katriina Liinaharju-Laurila nauraa.

Pääasiassa remontti toteutetaan kuitenkin kyläläisten talkoovoimin. Rahat menevät lähinnä rakennusmateriaaleihin, laitteisiin ja pihaan. Konetyön suhteen kylä on hyvin omavarainen, sillä esimerkiksi traktori löytyy lähes jokaisesta talosta.

-Talkootyönä tehdään niin pitkälle, kun talkooväkeä riittää. Meillä on aika hyvin täällä kylällä ammattiväkeä, kuten rakennus- ja sähkömiehiä. Vain putkimiehiä ei oikeastaan ole, Susikkaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Kangasniemi kertoo.

-Kylän yhteishenki saa talkootöihin, toteaa Susikkaalla asuva Veijo Kulmala lyhyesti.

Remontti alkoi jo viime vuoden lopulla, kun alustava tieto avustushakemuksen hyväksymisestä kantautui Susikkaalle. Entinen sisäänkäynti ja kylmä eteinen kylätalon takapuolelta purettiin marraskuun lopulla, ja samalla uuden, isomman terassin perusta valettiin.

Märällä kelillä mutaiseksi menevästä pihasta ei tarvitse myöskään jatkossa murehtia, sillä etupihasta tulee asvaltoitu parkkipaikka.

Nykyinen pääsali siirtyy tulevaisuudessa osittain muihin tehtäviin, kuten kutomotilaksi ja kokoustilaksi. Uudeksi pääsaliksi kylätalo saa entisen VPK:n tilan, joka on ollut saman rakennuksen toisessa päässä. Susikkaan VPK luovutti lopettaessaan tilat kyläyhdistyksen käyttöön.

-Keittiötä, joka on ollut meidän Akilleen kantapää, myös laajennetaan selvästi. Se on ollut aiemmin vain lämmityskeittiö, mutta nyt siitä saadaan valmistuskeittiö, Kangasniemi iloitsee.

Toiminnan on tarkoitus jatkua kylätalolla lähes normaalisti remontista huolimatta. Esimerkiksi tanssit järjestetään kesällä pääsalissa, kun remontti keskittyy ulkotilojen kunnostamiseen.

Syksyn tullen talkooväki alkaa muokata ja kunnostaa sisätiloja.

-Kun pääsalissa esimerkiksi ruvetaan vaihtamaan lattiaa, sali on tietysti pois käytöstä jonkin aikaa. Se vie varmaan pari viikkoa. Muuten kaikki toiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti, ja kerhot pystyvät jatkamaan kyllä, Kangasniemi vakuuttaa.

-Keittiön remontin aikana pitää varmaan tuoda termospullossa kahvia, kyläyhdistyksen puheenjohtaja hymyilee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti