Lounais-Häme Tammela

Kylätalon uudet kuviot – Susikkaan Kyläyhteisö juhlii vuosiaan kohennetuissa tiloissa

Susikkaan Kylätalo remontoitiin uudeksi ja uljaaksi Leader-hankkeen rahoittamalla talkootyöllä.
Päivi Kangasniemi kattaa uuden uutukaista astiastoa juhlasalin pöytiin.  Kyläyhteisö on hyvin pieni, joten toiminta on korkeintaan kahden käden sormissa. Hyvin pieni joukko tekee täällä aina konkreettiset työt.

Susikkaan Kyläyhteisö ry täytti viime vuonna 35 vuotta. Silloin kylätalon kolmivuotinen remontti oli vielä kesken, eikä paikan päällä voinut juhlia. Nyt tilanne on toinen.

– Kyllä tämä on täysin muuttanut muotoaan, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Kangasniemi miettii.

Talo rakennettiin alun perin vuosina 1990–91. Puunväriset sisätilat on nyt maalattu valkoisiksi, jotta tilassa on valoisampaa. Vanhetessaan puu tummui koko ajan.

– Entinen juhlasali on jaettu väliseinällä kahteen osaan kutomoksi sekä kokous- ja harrastetilaksi. Seinän voi myös purkaa, jos jossain vaiheessa haluaa. Nykyinen juhlasali tehtiin vapaapalokunnan lahjoittamaan entiseen palotalliin.

– Myös keittiö oli ennen hyvin pieni, kunnes yleiset vessat purettiin ja koko tila otettiin keittiölle. Nyt yleisövessat ovat eteisessä ja keittiö ainakin kolminkertainen.

Sisällä sisustuksessa on pitäydytty melko samoissa väreissä kuin ulkona. Harmaa, valkoinen, beige ja musta ovat käteviä perusvärejä.

– Ne ovat helppoja. Jos on pääsiäinen, niin siihen voi iskeä keltaista lisäksi ja sitten jouluna punaista.

Keittiökoneet ja pöydät kyläyhdistys osti vanhoina, hankerahoituksesta saatiin buffetiin tarvittavat telineet ja tarjoiluastiat. Jos rahaa jää, ehkä jotain konkreettista kalustoa vielä ostetaan.

– Varsinaisen rakennushankkeen lisäksi meillä oli teemahanke, josta saatiin uudet astiat. Sitten on harrastushanke, joka kestää vuoden loppuun. Teemme siinä äänentoiston taloon.

Kun kyläyhdistys syntyi Susikkaalla vuonna 1982, heti seuraavana vuonna alkoi musisoida yhteisön oma orkesteri Susikkaan Sohlot. Soitoillaan he ovat paljolti mahdollistaneet kylätalon ylläpidon, ja idea talon remontoinnista syttyi juuri heidän 30-vuotisjuhlissaan.

– Väkeä oli niin paljon, ettei juhlia voitu järjestää sisällä. Säästä huolimatta ihmiset oli pistettävä telttoihin ja ulos, Kangasniemi kertoo.

– Tuula Kallioinen tuli silloin LounaPlussan kautta pitämään puhetta. Hän sanoi, että uusi hankekausi on alkamassa ja kysyin, voisiko talon remontti mennä siihen pirtaan.

Kunnostuksen ja rakennuksen rahoitti Euroopan maaseuturahaston Leader-hanke. Kaikki on suurimmaksi osaksi tehty talkoina, vain veden ja viemäröinnin hoitivat ammattilaiset, ilmastoinnin ammattikoululaiset ja asvalttipihan alan firma.

– Heti alussa kun hanke esiteltiin kyläläisille, valitsimme toimikuntaan kylältä ammattihenkilöitä, jotka osasivat auttaa rakentamiseen liittyvissä teknisissä asioissa. Yhteisöllä oli onneksi omasta takaa sähkö- ja rakennusmiehet.

Lauantaina lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun tuplajuhlitaan kylätalon raikasta uutta ilmettä ja kyläyhteisön 35 vuotta Susikkaassa.

– Talolle on tullut vuokratilauksia ensi vuodelle pitkälle kesäkuullekin. Nyt olemme siinä tilanteessa, että jos vielä saisi ja hakisi jostain lisää puhtia ja rahoitusta, niin saisimme neljä metriä taloa lisää ja sinne esiintymislavan. Se meiltä puuttuu vielä. FL

Uudistuneella Susikkaan Kylätalolla on avoimet ovet lauantaina klo 13–15. Juhla alkaa Kylätalolla klo 15, juhlatanssit alkavat Susikkaan Sohlojen tahdissa klo 20.

Susikkaan kylä tutuksi

Susikkaalla on arviolta noin 100 ”sauhua” eli kotitaloutta. Asukasmäärä kaksinkertaistuu yleensä kesäaikaan

Kyläyhteisö aloitti toimintansa vuonna 1982. Yhdistys rekisteröi toimintansa ry:ksi vuonna 1986.

Kylätalolla alkaa syyskuussa Wahren-opiston harrastuskursseja kudonnan, posliininmaalauksen ja Susikkaan pelimanniorkesterin parissa.

Kylän omiin harrastuspiireihin kuuluvat yhteislaulut, varttuneiden piiri, mölkky ja tiistaituokiot.

Kerran kuussa tiistaisin Kyläpalvelupäivässä on tarjolla mm. keittolounas sekä etukäteen varattavia parturi-, hieronta- ja jalkahoitopalveluita.

Kylätoimikunta on jo noin 30 vuoden ajan järjestänyt tanssit noin kerran kuussa. Tanssittajina toimii luomuorkesteri Susikkaan Sohlot.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic