Lounais-Häme

Kylätoiminnan tiennäyttäjä Tammelasta

Hämeen kylät ry:n kyläpäivää vietettiin lauantaina Tammelan Susikkaalla. Vuoden kylänä palkittiin tänä vuonna Nummenkylä Hämeenlinnasta.

Nummenkylä on aikaansaava ja eloisa kyläyhteisö Hämeen Härkätien varrella puolimatkassa Forssaan.

Toinen päivässä jaettu titteli osui sen sijaan Lounais-Hämeeseen. Hämeen Kylätoiminnan Tiennäyttäjänä palkittiin tammelalainen Jouko Lindroos, jolle maaseudun kehittäminen on sydämen asia.

-Jo kymmenen vuotta sitten kirjoitin CV:ni henkilötieto-osioon harrastustoiminnaksi maaseudun kehittämisen. Olen ollut eri yhdistysten toiminnassa pitkään mukana.

Lindroos oli aikanaan perustamassa Hämeen Kylät ry:tä vuonna -98 ja LounaPlussa ry:tä vuotta myöhemmin.

Lindroos on toiminut molempien yhdistysten puheenjohtajana. LounaPlussan puheenjohtajana hän toimi kuuden vuoden ajan tämän vuoden alkuun saakka.

-Nyt olen ollut aktiivisempi järviensuojeluyhdistyksessä. Työskentelen Mustialassa opettajana ja siellä meillä on ensi vuonna tulossa moduuli maaseudun kehittämisestä, Lindroos kertoo.

Palkintoperusteissa mainitaan Lindroosin pitkäaikainen panos kylätoiminnan, Leader-toiminnan ja maaseudun kehittämisessä.

Lindroosia kuvaillaan aloitteelliseksi, kannustavaksi, laajat verkostot omaavaksi ja laajakatseiseksi tiennäyttäjäksi.

Leader-LounaPlussan puheenjohtajana Lindroosin todetaan luotsanneen yhdistysten ja kylien yhteistyötä pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi. Lindroosin lempilapsi viime vuosina on ollut Lasten maatalousnäyttely Mansikki.

-Siinä on ollut lukuisa joukko toimijoita mukana, mutta jonkunhan se oli pakko laittaa käyntiin. Muualla Suomessa ei ole vastaavaa tapahtumaa.

Valtakunnallisesti Lindroos toimii Maaseudun uusi aika -yhdistyksen hallituksessa tuomalla tutkijayhteisöön paikallisen kehittämisen näkökulmaa.

-Maaseudun kehittämiseen minua ajaa lähidemokratia. Ihmisten täytyy pystyä vaikuttamaan lähiympäristöönsä.

-Ja niille, jotka haluavat ottaa vastuuta ja tehdä yhteisiä asioita paremmiksi, on oltava tukiverkko. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic