Lounais-Häme

Kylmä alkukesä on sekoittanut hyönteisten aikataulun

Kesä tuo tullessaan aina erilaisia hyönteisiä. Osasta on ihmisille konkreettista hyötyäkin, kuten mehiläisistä ja kimalaisista. Sitten on kärpäsiä ja hyttysiä, joiden olemassa ololle harva keksii järkevää syytä.

Mutta tänä kesänä hyönteisistä on ollut aiempaa vähemmän vaivaa kuin ennen, kiitos epävakaisen ja kylmän kesän.

Onko hyönteisiä tänä kesänä määrällisesti vain vähemmän?

-Paikalliset vaihtelut ovat todella suuria ja se on tämän kesän erikoisuus. Pääsääntöisesti hyönteisiä on kuitenkin ihan normaalisti, hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta vastaa.

 

Mistä hyönteisten kato sitten johtuu jos määrät ovat pääosin samat kuin aikaisempinakin vuosina?

-Hyönteisten lentoajat ovat sekaisin myöhäisen kevään takia. Täällä Kainuun korkeudella lentää vielä toukokuun lajeja näin heinäkuussa.

Eli hyönteiset ovat vain myöhässä, kuten kesäkin.

-Jos sää lämpenee voimakkaasti lisää, niin esimerkiksi paarmoja ja mäkäriä voi purskahtaa yhtäkkiä lentoon todella paljon. Silloin näyttää, että niitä olisi valtavia määriä, vaikkei niitä olisi sen enempää kuin normaalisti, Leinonen huomauttaa.

 

Leinosen mukaan hyttysiä on kohtuullisen hyvin siellä, missä on kosteutta.

-Pohjois-Suomessa hyttysten päälento on parhaillaan lähtenyt käyntiin ja niitä piisaa.

Kosteus ja kesäsateet tuottavat kuitenkin ongelmia etenkin pölyttäjille, kuten mehiläisille.

-Kesymehiläiset ovat kylmällä ja sateella parkissa eivätkä kerää niin paljoa siitepölyä ja mettä, Leinonen toteaa.

-Kimalaiset sen sijaan ovat oma porukkansa ja ne pystyvät pölyttämään kylmissä ja vähän sateisissakin olosuhteissa, Leinonen päättää. FL

 

Neljän pölyttäjän tuntomerkit
Mehiläinen: hennon karvainen oranssi-mustaraidallinen mesipistiäinen, jotka elävät Suomessa useimmiten tarhattuina omissa pesälaatikoissaan.Ampiainen: mehiläistä kapeampi vyötärö, ohuemmat siivet ja vähempi karvoitus, jonka raidoitus on usein selkeämpi. Ampiaiset kuuluvat pistiäisiin, eikä ampiainen ole varsinaisesti pölyttäjä.Kimalainen: selkeästi suurempi, karvaisempi ja pyöreämpi kuin mehiläiset ja ampiaiset. Väritykseltään kelta-musta- tai oranssi-musta-raidallinen.Kukkakärpänen: usein pistiäistä muistuttava, suhteellisen kookas kärpänen, joka ei pistä.Lähteet: Suomen Mehiläishoitajain Liitto, Hyönteismaailma

Uusimmat

Fingerpori

comic