Lounais-Häme

Kylpyhuoneen kohennus ei vaadi aina remonttia

 

Kylpyhuoneen kaakeliseinät näyttävät ankeilta ja kulahtaneilta, mutta kallista remonttia ei vielä kannata tehdä. Ei hätää, ehostus hoituu väliaikaisesti myös maalaamalla.

Forssan Rautian myyjä Paul Böckerman ei kuitenkaan suosittele aivan mitä tahansa maalia. Böckermanin mukaan liuotinpohjaisia maaleja voi toki seinäkaakeliin kokeilla, mutta omien vaivojen säästämiseksi ja mahdollisimman hyvän tuloksen takaamiseksi hän suosittelee vesiohenteista, erityisesti kaakelipinnoille tarkoitettua vaihtoehtoa.

Kaakelipintojen puhdistaminen ennen maalin levittämistä on Böckermanin mukaan maalaustyön a ja o. Kylpyhuoneen pintoihin tarttuu vuosien mittaan kalkkia, rasvaa ja saippuan jäämiä, joita ei välttämättä näe silmällä. Seinän puhdistamiseen soveltuvat saippuapohjaiset maalinpoistoaineet.

-Kaakelipinnan puhdistamisessa kannattaa olla huolellinen ja kärsivällinen. Tässä vaiheessa hätäilemällä ei säästetä aikaa.

Esikäsittelyaine lisää lattiakaakeleiden pinnan huokoisuutta ja samalla neutralisoi pinnan niin, että se estää maalin halkeilun.

-Vesiohenteinen kaakelimaali on helppo levittää seinään, kun pohjatyöt on hyvin tehty. Seinäpinnoilla se ei myöskään vaadi erillisiä esikäsittelyaineita, huolellinen puhdistus riittää. Lattiakaakeleihin suosittelen käytettävän siihen erikseen tarkoitettua esikäsittelyainetta puhdistuksen jälkeen, Böckerman sanoo.

Puhdistuksen lisäksi kannattaa huomioida myös oikea lämpötila, joka löytyy maalipurkin kyljestä.

Maalaaminen on syytä aloittaa saumoista. Tämän jälkeen seinäpinnan voi maalata erikoismaalilla telaa käyttäen. Böckerman huomauttaa, että kerralla kannattaa maalata pieni alue yhden tai kahden laattarivin alalta. Maalin ollessa riittävän kosteaa, sitä on vielä helppo käsitellä.

-Maali levitetään kaakeliin kahdesti. Sama maali soveltuu pohjustukseen ja toiseen maalauskertaan, Böckerman huomauttaa.

Kaakelipinnoille on ollut saatavilla oma liuotinpohjainen maalisarjansa jo vuosikymmenen ajan. Vesiliukoinen V33 -maalisarja on uudempi tulokas, joka on ollut Rautian valikoimassa pari vuotta. Böckermanin mukaan vesiliukoinen kaakelimaali ei ole saanut lainkaan huonoa palautetta.

-Ammattilaisten mukaan maali on helppo käsitellä ja hyvä tulos on varmempi.

Maalin kuivumisaika on 24 tuntia eli vuorokauden. Maksimaalisen kovuutensa maalipinta saavuttaa 72 tunnin kuluessa maalauksesta. Käytännössä tiloja voi siis käyttää jo vuorokauden kuluttua maalaamisesta.

Böckermannin mukaan kaakelimaali kestää hyvin kulutusta. Myös lattiamaali kestää käyttöä.

-Kaksi vuotta on lyhyt aika tehdä päätelmiä kestävyydestä, mutta kyllä se joka tapauksessa kestää käyttöä useita vuosia. FL

 

Näin maalaat kaakelipintaa
Valitse maali käyttökohteensa mukaan. V33- maalisarjassa on kaakelimaali lattioille, kaakelimaali seinille, kalustemaali erilaisille kalustepinnoille, paneelimaali seinä- ja kattopaneeleille ja lattiamaali käsitellyille puupinnoille ja laminaattilattialle.Puhdistaminen kannattaa tehdä huolellisesti aikaa säästämättä. Puhdistamiseen soveltuvat saippua- tai soodapohjaiset maalinpuhdistusaineet.Kaakelilattia kannattaa käsitellä esikäsittelyaineella.Maalaa ensin saumakohdat pensselillä. Sen jälkeen levitä ensimmäinen maalikerros laattaan telalla pieni ala kerrallaan.Ensimmäisen kerroksen kuivuttua, maalaa pinta uudelleen. Varaa riittävä kuivumisaika.Vesiliukoinen kaakelimaali ei sovellu sävytettäväksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti