Lounais-Häme Ypäjä

"Kylvölomaakin sai, kun pyysi vaan" – Ypäjäläinen Kalle Alanko valmistuu ylioppilaaksi Kosken lukiosta

Ypäjäläinen Kalle Alanko, 18, on yksi Kosken lukion uusista ylioppilaista. Hänen periaatteenaan on hoitaa hommat kunnolla, oli kyse sitten lukio-opinnoista tai kotitilan töistä.
Lukiossa Kalle Alangon opiskelutaktiikkana oli olla tunneilla tehokas, jotta kotona ei tarvitsisi olla koko aikaa kirjojen ääressä. Koeviikko ei ole niin pelottava kuin moni luulee. Kuva: Tapio Tuomela
Lukiossa Kalle Alangon opiskelutaktiikkana oli olla tunneilla tehokas, jotta kotona ei tarvitsisi olla koko aikaa kirjojen ääressä. – Koeviikko ei ole niin pelottava kuin moni luulee. Kuva: Tapio Tuomela

Ylioppilaslakkilaatikkoon on jo ehtinyt painautua musta öljyrasvainen sormenjälki.

– Kevät ja syksy olivat aina sellaista aikaa, että enemmän teki mieli pellolle kuin kirjan ääreen, Kalle Alanko virnuilee.

Kevätkylvöt tulivat valmiiksi viikko sitten. Keskiviikkona hän juhlisti ylioppilastulosten saapumista koeajamalla uutta traktoria ja testaamalla, kuinka se vetää murskekuormaa.

Traktorin hyttiin kiipesi tyytyväinen nuori mies.

Hänen jo aiemmin kirjoittamansa yhteiskuntaoppi ja terveystieto jäivät vain pisteen päähän E:stä. Viime syksynä kirjoitetun lyhyen matematiikan ja nyt keväällä kirjoitettujen äidinkielen ja englannin arvosanat pysyivät niinä, minä lähtivätkin.

– Pistepudotuksia ei tullut. Aika hyvin Kosken opettajat tietävät.

 

Ypäjän Kuusjoenkulmalta oli luontevinta suunnata Kosken lukioon, jonka myös Kallen isosisarukset Johanna ja Antti kävivät.

– Lukio tarjosi kyydin, ja taksi on hakenut tienpäästä.

Vetonaulana toimi matkakurssi, jolla Alanko reissusi viime vuonna tähän aikaan Maltalla. Muita lukioajan ikimuistoisia tapahtumia olivat penkkarit ja vanhaintanssit, joihin lavatansseja harrastava Alanko osallistui kaksi kertaa.

Kehuja saavat myös opiskelutoverit, opettajat ja lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen, joka on aina valmis kuuntelemaan oppilaiden murheita.

– Kylvölomaakin sai, kun pyysi vaan.

 

Alangoilla on kolmannen polven sukutila, jossa harjoitetaan sianlihantuotantoa, kasvinviljelyä, metsätaloutta ja koneurakointia.

Uusi ylioppilas aikoo seurata vanhempiensa ja sisarustensa jalanjälkiä: Mustialan pääsykokeet ovat kesäkuun alussa ja Helsingin yliopiston maataloustieteen pääsykokeet ensi viikolla.

– Pääsykoekirja on loppusuoralla, Alanko kertoo ja tarkentaa, että vaikka hän tekijämiehiä onkin, ei lukeminenkaan ole pakkopullaa.

Vaikuttaminen kiinnostaa ja mielipiteitä löytyy.

– Kaveriporukalla tapellaan varsinkin traktorimerkeistä. Se on vähän sesonkiluonteista, mistä puhutaan.

Kaksi viime vuotta hän kuului Ypäjän nuorisovaltuustoon, jonka edustaja hän oli teknisessä lautakunnassa. Nyt hän on Lounais-Hämeen maaseutunuorten johtokunnan jäsen.

Vaikka maatilojen kannattavuusongelmista puhutaan paljon, Alanko uskoo, että nykyaikaiset tilat pärjäävät jatkossakin.

Kotitilan jatkaminen ei tunnu mahdottomalta ajatukselta.

– Uskon, että tulevaisuudessakin jotain syödään. Tuskin keinolihaan siirrytään ihan heti.

 

Kesätöitä on tarjottu Alangolle jo muualtakin kuin kotitilalta.

– Lehmätilalle, jossa olen ollut aiemminkin, saa mennä töihin, jos vaan aikaa on. Traktorin ajaminen ei käy ihan jokaiselta, ja on helpompaa, kun tunnen jo talon tavat.

Heinäkuussa ylioppilas lähtee armeijaan, jossa hän tähtää kuljettajakoulutukseen. Sitä ennen hän aikoo tehdä lomareissun tyttöystävän kanssa ja talkoilla kaverin kanssa tractor pulling -kilpailuissa.

Juhlajärjestelyjäkin olisi. Kodin pihapiirin vanhassa asuintalossa on maalaustyöt käynnissä, jotta juhlapaikka on valmis vastaanottamaan vieraat kesäkuun ensimmäisenä lauantaina. Sukulaisille ja naapureille tarjotaan possuwokkia ja kakkukahvit.

– Nyt on yksi etappi saavutettu ja pääsee elämässä eteenpäin, Alanko hymyilee. FL

Kalle Alanko, 18

Ylioppilas Kosken lukiosta. Asuu Ypäjällä Kuusjoenkulmalla.

Perheeseen kuuluvat vanhemmat Anne ja Matti ja sisarukset Johanna, 25, ja Antti, 22.

Harrastaa frisbeegolfia ja lavatansseja. Käy tanssimassa mm. Auran Nuortentalolla, Ämyrillä, Esakalliolla ja Valasrannalla. Kuvaa dronella esimerkiksi kasvustokuvia pelloilta.

Aiemmin Ypäjän nuorisovaltuustossa. Kuuluu nyt Lounais-Hämeen maaseutunuorten johtokuntaan ja Keskustanuoriin.

Lue myös: Forssan yhteislyseosta 114 uutta valkolakkia – Katso tästä seudun uudet ylioppilaat

Uusimmat

Fingerpori

comic