Lounais-Häme

Kylvöt venyivät ennätysmyöhäiseksi, kasvustojen kehitys jäljessä – Säilörehu ja kuivaheinä lupaavaa

Ruiskasvustot ovat hyviä kunnoltaan ja satonäkymiltään useimmilla alueilla.

Kylvöt pitkittyivät erityisesti maan eteläosissa pitkälle kesäkuuhun, joten kasvustot ovat hyvin eri kasvuvaiheessa. Pro Agrian kasvutilannekatsauksen mukaan ensimmäisenä kylvetyt viljakasvustot ovat ehtineet korren kasvuvaiheeseen ja tulossa pian tähkälle, mutta viimeisimpänä kylvetyt ovat vasta orastuneet.

Tiedotteen mukaan kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa kaksi viikkoa jäljessä tavanomaisesta. Edellytykset tyydyttävälle tai hyvälle viljasadolle ovat vielä olemassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomea, jossa viljasadon arvioidaan jäävän tavanomaista pienemmäksi vain välttävien kasvustojen vuoksi.

Tiloilla jouduttiin tällä kylvökaudella tekemään muutoksia viljelysuunnitelmiin vielä kesäkuussakin. Kevätrypsillä, -rapsilla ja sokerijuurikkaalla niitä jouduttiin tekemään vähemmän. Alun perin suunnitellun kevätviljan ja kevätrypsin tilalle kylvettiin lopulta useimmilla tiloilla nurmi, luonnonhoitopelto, riistapelto, vihantavilja ja kesanto.

Säilörehun toinen sato tarvitsee sateita

Säilörehun ensimmäinen sato on saatu lähes korjattua maan etelä- ja keskiosissa erinomaisissa sääoloissa.Sato arvioidaan määrältään erinomaiseksi tai vähintään hyväksi suurimmassa osassa maata lukuun ottamatta Lappia. Laadultaan säilörehu on hyvää.

Säilörehun toisen sadon kannalta juhannukseksi ennustetut sateet ovat tervetulleita, sillä kuivuus ja helle uhkaavat hidastaa nurmien kasvua.

Säät ovat olleet suosiollisia kuivaheinän korjuulle. Kuivaheinän korjuu päästiinkin aloittamaan Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla jo viime viikolla. Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa kuivaheinästä on korjattu valtaosa, mutta muualla Etelä-Suomessa kuivaheinän korjuu on alussa. Kuivaheinäsadosta odotetaan määrältään ja laadultaan hyvää tai jopa erinomaista.

Rukiilla hyvät kasvustot

Rukiin kukinta on jo päättynyt Etelä- ja Keski-Suomessa. Ruiskasvustot ovat hyviä kunnoltaan ja satonäkymiltään useimmilla alueilla.

Syysrypsin ja -rapsin sekä kuminan kasvustot ovat hyvässä kasvussa ja edellytykset hyvään satoon ovat olemassa. Sokerijuurikkaat, herne ja härkäpapu ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa lukuun ottamatta Varsinais-Suomea, jossa myös herne- ja härkäpapukasvustot ovat kärsineet kesän sääoloista.

Uusimmat

Fingerpori

comic