Lounais-Häme

Kymmenen traktorin letkalähti Helsinkiin

 

Helsingin Senaatintori ja sen lähialueet täyttyivät perjantaina traktoreista maanviljelijöiden mielenilmauksen vuoksi. Traktorimarssiin ja mielenosoitukseen osallistui viljelijöitä myös Forssan seudulta.

Jokioisilla kasvinviljelytilaa pitävän Ville Nurmen herätyskello soitti perjantaiaamuna neljältä. Nurmi hyppäsi traktoriinsa ja lähti ajamaan Forssan kautta kakkostietä kohti Helsingin Senaatintoria.

Mielenilmauksen järjestäneen Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton arvion mukaan Helsinkiin saapui yhteensä yli 600 traktoria. Nurmi johti Forssasta lähtenyttä traktorijonoa.

– Keräännyimme ensin Forssan Autokeitaalle ja viiden jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Helsinkiä, Nurmi kertoo.

– Autokeitaalta meitä lähti kymmenen tai yksitoista traktoria, muutama tuli vielä matkalta mukaan. Kun kokoonnuimme Lahnuksen Shellillä, meitä oli 13 mukana.

Nurmen johtama traktoriletka saapui Senaatintorille kello kymmenen jälkeen. Pitkä ajomatka ei tuntunut kokeneessa maanviljelijässä.

– Ei takamus tuossa puutunut, kun sai tasaista tietä ajaa. Tuo oli vielä lyhyt matka, joskus kiireisinä aikoina tulee ajettua pellolla melkein vuorokauden ympäri, Nurmi naurahtaa.

– Kaiken kaikkiaan matka meni erittäin hienosti, liikenne oli rauhallista. Kaupunkialueellakin oli oikein mukava tunnelma. Tien varsille oli kerääntynyt paljon ihmisiä katsomaan, iloisia heilutuksia tuli sieltä, Nurmi kertoo.

Nurmella on kasvinviljelytila, jolla kasvatetaan pääosin vehnää, ohraa, kauraa ja rypsiä. Maanviljelystä saatavat tulot eivät tahdo riittää, vaan Nurmi joutuu hakemaan tuloja myös tilan ulkopuolelta.

– Myyn maatalouteen ja urakointiin liittyviä koneita maahantuontiketjulla. Pakko on ollut tehdä muuta hommaa, kun maatalous on ollut niin huonoilla kantimilla. Vaimo käy tilan ulkopuolella töissä. Tässä tilanteessa täytyy harkita täyspäiväistä tilan ulkopuolista työtä, jos tähän ei muutosta tule, Nurmi harmittelee.

Syitä tilanteeseen Nurmi pystyy luettelemaan useankin.

– Viljan hinta on yleisillä markkinoilla pahasti sotkettu. Tuottajahinnat yleensäkin ovat tulleet alhaisiksi, vaikka tuotantopanosten hinnat eivät ole tulleet alas samassa suhteessa. Tämä maksatuksien siirtely oli piste i:n päälle. Myös Venäjältä tulleet pakotteet ovat vaikuttaneet merkittävästi maatalouteen, Nurmi luettelee.

Senaatintorille kerääntyi poliisin arvion mukaan noin 5500 ihmistä. Kun ottaa huomioon mielenilmauksen synkät lähtökohdat, tunnelma oli Senaatintorilla Nurmen mukaan maanviljelijöiden parissa hyvä.

– Ilmapiiri oli leppoisa, kaikki kuitenkin puhaltavat yhteen hiileen yhteisen asian vuoksi, jotta saamme viestimme ja asiamme perille.

Nurmi uskoi, että viesti meni myös perille

– Toimme viestin, nyt toivottavasti teot alkavat. Päättäjien taholta tuli jo viestiä, että jotain on tehtykin. Toivotaan, että nyt palaset alkavat loksahdella paikalleen.

– Eräs lapsiperhekin kävi kuluttajan näkökulmasta sanomassa, että ”kyllä teillä taitaa hätä olla, ette te muuten olisi tänne tulleet”. Ilmeisesti olemme saaneet hyvin kuluttajien sympatiat.

Mielenilmauksen aikana Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola siirrettiin uusiin tehtäviin.

– Se on pieni kädenojennus heiltä. Eihän se sinällään ratkaisu ole, mutta päättäjät ikään kuin kertovat sillä, että ovat vastaanottaneet meidän murheemme. Se on hyvä aloitus, Nurmi toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti