Lounais-Häme

Kymmenen työntekijän raja pyyhkiytyi pois hallituksen irtisanomislakimallista

Helsinki
25.10.2018, 19:37

Kotimaa

Hallitus ehdottaa työmarkkinajärjestöille kompromissia, jotta kiista irtisanomislain uudistuksesta saataisiin ratkaistua. Ehdotuksessa irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa tulisi ottaa huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä.
Ero on toisin sanoen se, että uudessa ehdotuksessa ei ole määritelty, että uudet säännöt koskisivat enintään kymmenen henkeä työllistäviä yrityksiä.
– Sama laki ilman sitä kymppiä, kuvasi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Vaikka tarkka luku poistuu, on tarkoitus ottaa huomioon pienten yritysten tilanne, kun irtisanomisperusteita arvioidaan.
– Työnantajan pieni koko mainittaisiin seikkana, joka otettaisiin kokonaisharkinnassa huomioon, kuvasi työministeri Jari Lindström (sin.).
Kymmeniätuhansia työpaikkoja

Työmarkkinakeskusjärjestöjen on määrä ottaa esitykseen kantaa huomenna, jolloin hallinnot ovat koolla kello 14. Pääministeri toivoi hartaasti, että repivä kiista saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Hän sanoi, että hallitus on nyt tullut kritiikkiä vastaan vastatakseen esityksen kipukohtiin.
– Tässä on hyvä paketti tarjolla, vakuutti pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
– Toivon, että meillä on huomenna rauha maassa, Sipilä sanoi.
Orpo vetosi myös ratkaisun puolesta ja uskoi, että uusilla säännöillä syntyisi runsaasti uusia työpaikkoja pieniin yrityksiin – jopa kymmeniätuhansia.
– On 170 000-180 000 yksinyrittäjää, yhteensä 250 000 alle kymmenen hengen yritystä. Niistä yksi kolmasosa olisi kyselyn perusteella valmis palkkaamaan tai harkitsemaan seuraavan työntekijän palkkaamista. Silloin puhutaan kymmenistätuhansista. En ymmärrä, kuinka joku voi vähätellä sitä, Orpo maalaili.
Useissa ekonomistiarvioissa on nähty, että irtisanomissuojan heikentämisen positiiviset työllisyysvaikutukset ovat pieniä tai epäselviä. Osassa arvioita on katsottu, että sillä voisi olla myönteisiä vaikutuksia työn tuottavuuteen.

Määräaikaisuuksien lisääminen nähtiin haitaksi nuorten naisten työllisyydelle

Sipilä sanoi, ettei hallitus ottanut esille useiden työmarkkinajärjestöjen esiin tuomaa ajatusta määräaikaisten työsuhteiden helpottamisesta. Hänen mukaansa sen katsottiin heikentävän liiaksi nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla.
Ehdotukseen sisältyy myös kaiken kokoisia yrityksiä koskeva sääntö, että karenssia lyhennettäisiin 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.
Lisäksi käynnistetään kolmikantainen valmistelu tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus. Takaraja on helmikuun lopulla. Kolmikannassa jatkettaisiin myös valmistelua omaehtoisen työnhaun mallista.
– Näistä asioista päättäminen jää kyllä käytännössä seuraavalle eduskunnalle, Lindström totesi.

Työmarkkinajärjestöt käsittelevät esitystä huomenna

SAK:n Jarkko Eloranta, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder kertoivat Kesärannan neuvottelujen jälkeen saaneensa hallitukselta uuden ehdotuksen, jolla korvattaisiin irtisanomislaki. Kesärannasta poistuneet työmarkkinajohtajat kertoivat tutustuvansa ehdotukseen ja kommentoivansa sitä tarkemmin huomenna.
Työmarkkinajohtajat luonnehtivat Kesärannan keskustelujen ilmapiiriä rakentavaksi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic