Lounais-Häme Forssa

Kymmenien tulipalojen yö - Uutta vuotta juhlittiin ampumalla raketteja päin ihmisiä, autoja ja taloja

Pelastustoimen tehtäviä listaavan Tilannehuone.fi -sivuston kartta oli hieman puolenyön jälkeen tulipaloilmoitusten täplittämä. Kuvakaappaus Tilannehuoneen verkkosivulta.

Suomessa tapahtui uudenvuodenaattona ja uudenvuodenyönä kymmeniä tulipaloja, joista osa aiheutti huomattaviakin aineellisia tuhoja.

Poliisi on selvitellyt ympäri maan nujakointia ja holtitonta rakettien ampumista. Viranomaisnäkökulmasta juhlinta ei kuitenkaan juuri poikennut aikaisemmista uusistavuosista.

Yön aikana raketteja on ammuttu miten sattuu, poliisien eri keskuksista kerrotaan. Esimerkiksi Helsingin poliisi on saanut yön aikana kymmeniä ilmoituksia ilotulitteiden väärinkäytöstä. Poliisin mukaan erityisesti nuorisoporukat ovat ampuneet ilotulitteita muun muassa ihmisiä, autoja ja rakennuksia päin.

Itä-Suomen tilannekeskuksen mukaan yön aikana on tullut tavallista viikonloppua enemmän ilmoituksia karanneista eläimistä, erityisesti koirista. Ainakin osa karussa olleista on todennäköisesti säikähtänyt rakettien pauketta. Poliisille tuli myös ilmoitus karanneesta hevosesta.

Tarkemmat luvut hälytysten määristä selkenevät aamulla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hälytyksiä on tullut keskuksen arvioin mukaan satoja ja Itä-Suomessa hälytyksiä oli kertynyt noin 250 aamuyöhön mennessä.

 

Lue myös: Hämeen poliisilla lähes 500 tehtävää vuodenvaihteessa – Lahdessa nainen vapautti vangin laittomasti

 

Hämeenlinnassa Kaurialan yläkoulu kärsi vahinkoja illalla, kun ilmeisesti tahallaan sytytetty tulipalo levisi jätekatoksesta myös itse koulurakennukseen. Lue lisää: Hämeenlinnassa koululla tulipalo

 

Nurmijärvellä tuhoutui uudenvuodenyönä viiden asunnon rivitalo. Päivystävän palopäällikön mukaan talosta evakuoitiin kymmenkunta ihmistä ja jonkin verran lemmikkieläimiä. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Hälytys tuli illalla yhdentoista aikoihin, eikä syttymissyystä ollut vielä yöllä tietoa.

 

Porissa ilotulite lensi illalla puolitoistakerroksisen omakotitalon parvekkeelle ja sytytti parvekkeella olleen irtaimiston tuleen. Pelastuslaitos sammutti talon katolle levinneen palon. Asukkaat olivat tapahtuma-aikaan kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut.

 

Imatralla neljän asunnon loma-asuntorakennus kärsi vakavia vaurioita ilmeisesti ulkotulesta alkunsa saaneessa palossa, kertoi Etelä-Saimaa -lehti verkossa.

 

Kotkan Suulisniemessä talon räystään alle osunut raketti oli aiheuttaa tulipalon pian puolenyön jälkeen. Kymen Sanomien mukaan asukkaiden ripeä toiminta esti palon leviämisen.

 

Jyväskylässä palvelukodin ovenkahva sytytettiin palamaan iltayhdentoista jälkeen, kertoo Ilta-Sanomat. Palo ei levinnyt palvelukotiin.

 

Muuramessa autiotalo syttyi tuleen nuorisojoukon ammuskeltua siellä ilotulitteita, kertoo Ilta-Sanomat. Rakennuksen katto tuhoutui, mutta hiiltyneitä hirsiseiniä jäi pystyyn.

 

Joensuussa sammutettiin yöllä vanhan tanssilavan paloa. Tanssilava Törmä ei ole enää ollut käytössä. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että päärakennus tuhoutui palossa kokonaan. Tiedossa ei ole, että sisällä olisi ollut ihmisiä. Poliisi tutkii paloa törkeänä tuhotyönä. Poliisi on ottanut palopaikan läheisyydestä kiinni kolme henkilöä, joiden osuutta tapahtuneeseen selvitetään.

 

Helsingissä kerrostaloasunnon parveke paloi ja asunto kärsi palovahinkoja tulipalossa. Päivystävän palomestarin mukaan palo sai alkunsa parvekkeelta ja levisi sieltä sisätiloihin ja osin talon katolle. Palo saatiin sammumaan. Poliisi tutkii syttymissyytä.

 

Sysmässä paloi puimala maan tasalle aattoiltana syttyneessä tulipalossa

 

Jätekatoksia ja -astioita paloi eri puolilla Suomea kymmenittäin. Pelkästään Pirkanmaan pelastuslaitoksella oli aattoiltana ja uudenvuodenyönä 35 hälytystehtävää, joista 17 koski palavia roskalaatikoita tai Molok-jäteastioita. FL/STT

 

Uutista päivitetty kello 9.30 tiedolla Joensuun palaneen tanssilavan tutkinnan edistymisestä.

Uusimmat

Fingerpori

comic