Lounais-Häme

Kynttilämajakka vangitsee katseen

-Yhtäkkiä vaan välähti päässä. Hain äkkiä liiteristä pahvinpalan ja timpurin kynän ja tein muistiinpanot, yrittäjä Timo Lötjönen selittää kynttilämajakan syntyhetkeä.

Neljä vuotta sitten Helsingissä asuva Lötjönen oli lämmittämässä Somerniemen kesäasunnollaan saunaa, kunnes yksi vilkaisu ulos saunan ikkunasta sai Lötjösen mielikuvituksen lentämään. Ajatus kynttilämajakasta oli syntynyt.

-En osaa selittää mistä inspiraatio tuli, mutta tiesin heti, minkälainen keksinnöstä tulee ja mille kohderyhmälle se on suunnattu, Lötjönen kertoo.

-Alkuun avovaimokin vaan naureskeli, kun kerroin hänelle keksineeni jotain ihan vaan lennosta. Lopulta hän kuitenkin alkoi uskomaan, että olen tosissani, kun rupesin hankkimaan osia keksintöä varten, Lötjönen hymähtää.

Alkoi monta vuotta kestänyt projekti, jonka aikana Lötjönen esimerkiksi etsi kuukausia juuri tiettyä osaa ja yritti saada keksinnölleen tärkeää tuotesuojausta. Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin tuote oli valmis.

Enää tarvitaan vain asiakkaita.

-Suomen markkinat ovat tällaiselle design-tuotteelle aivan liian pienet, vaikka kyselyitä ja halukkuutta tuotetta kohti onkin ollut, Lötjönen paljastaa.

Lötjönen korostaa, kuinka käsin tehtyä ja siten myös arvokasta kynttilämajakkaa ei ole suunnattu suoraan kulutustavaraksi kauppojen hyllyille.

-Kuka tahansa voi tällaisen minulta tilata, mutta ihan turha tätä on laittaa mihinkään rautakauppaan myyntiin. Tuotetta on tarkoitus markkinoida isoille tahoille, jotka ovatkin jo osoittaneet mielenkiintoaan tätä kohtaan.

Lötjönen perusti toiminimi Timon Designin viime joulukuussa ja tienaa nyt leipänsä keksinnöillään. Kynttilämajakan lisäksi Lötjönen on suunnitellut eri tahoille muun muassa kuusenjalkoja ja kynttilänjalkoja.

-Minulla ei ollut mitään taustaa tältä alalta, mitä nyt joskus koulussa olen nikkaroinut. Voi siis sanoa, että tuore työ tai harrastus on kyseessä.

Kynttilämajakan kotimaisuusaste on Lötjösen mukaan 95 prosenttia. Ainoat materiaalit, jotka eivät tule Suomesta, ovat kynttilämajakan propelli eli tuuletin, joka on tilattu Puolasta ja mustat osat, jotka ovat Italiasta. Esimerkiksi puuosat ovat suomalaista mäntyä ja pinnat on maalattu Tikkurilan erikoismaalilla.

-Lastentautien korjaamiseen ja osien etsimiseen meni paljon aikaa. Esimerkiksi oikeanlaisia tolppia etsittiin kuuden kuukauden ajan.

-Mutta jos joku nyt tilaisi yhden tällaisen, niin valmistus kestäisi viikosta puoleentoista viikkoon, nyt kun tiedetään miten ja mistä osat hankitaan.

Voi hyvinkin olla, ettei Lötjönen olisi koskaan saanut päähänsä ideaa kynttilämajakasta, jos helsinkiläinen olisi jäänyt pääkaupunkiin.

-Meille tämä Somerniemen mökki on henkireikä, kun pääsee pois kerrostalosta. Liikenne ei pauhaa ja on hyvin hiljaista, mikä helpottaa rauhoittumista ja ehkä myös sitten keksimistä, Lötjönen pohtii. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic