Lounais-Häme Forssa

Kynttilät syttyivät itsemurhan tehneiden muistoksi – "Itsemurha ei säästä läheisiäkään"

Ankkalammin puistossa muistettiin taas itsemurhan tehneitä kynttilätapahtuman merkeissä.
Niina Peuhkuri (vas.) ja Anne Myllyoja sytyttivät kynttilän itsemurhan tehneiden muistolle. Kuva: Tapio Tuomela
Niina Peuhkuri (vas.) ja Anne Myllyoja sytyttivät kynttilän itsemurhan tehneiden muistolle. Kuva: Tapio Tuomela

Häpeä, itsesyytökset, pohjaton suru.

Nämä ovat asioita, joita itsemurhan tehneen läheinen useimmissa tapauksissa kokee. Mielenterveysyhdistys Mielikki ry:n toiminnanjohtaja Sanna Karppanen muistuttaakin, ettei itsemurha säästä lähipiiristä ketään, se koskettaa niin montaa ihmistä.

Joskus itsemurha on seurausta pitkäaikaisista ja näkyvistä mielenterveysongelmista. Joskus taas se tapahtuu täysin yllättäen, eikä edes ihmisen oma lähipiiri kykene löytämään vastausta kysymykseen miksi.

– Ajattelen, että itsemurhan takana on ahdistus, jonka seurauksena ihmisellä on taipumus synkkiin tekoihin. Sitä ei välttämättä näe päällepäin, sillä olemme taitavia peittelemään ajatuksiamme, Karppanen sanoo.

Jokaisella ihmisellä on erilaiset rajat sietokyvyn osalta. Toinen saattaa kestää paljon rankempia asioita kuin toinen. Päällisin puolin kaikki saattaa olla kunnossa, on koti, puoliso ja lapset, mutta itsemurhaa hautova ihminen ei kykene ajattelemaan tätä positiivisesti, vaan päätyy liiallisten huolien painaessa ja liian voimakkaan häpeän tunteen vallatessa itsemurhaan.

 

Kolme neljästä oli mies

Tilastokeskuksen ja eri tiedontuottajien yhteistyössä ylläpitämän findikaattori.fi-sivuston mukaan vuoden 2017 aikana itsemurhan teki 824 henkilöä. Viime vuosien kehityksestä huolimatta itsemurhakuolleisuus on kymmenessä vuodessa pienentynyt yli 20 prosenttia, miehillä 22 prosenttia ja naisilla 16 prosenttia.

Itsemurhien määrä on laskenut suhteellisen tasaisesti vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Miesten itsemurhakuolleisuus on vähentynyt enemmän kuin naisten. Miehet tekevät kuitenkin edelleen naisia huomattavasti enemmän itsemurhia. Kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä.

Itsemurhan tehneiden keski-ikä oli vuonna 2017 naisilla 49 vuotta ja miehillä 46 vuotta. Alle 25-vuotiaita kuoli itsemurhiin yli 100. Viimeisen kymmenen vuoden aikana itsemurhakuolleisuuden väheneminen on näkynyt selvimmin keski-ikäisillä, mutta nuorten alle 25-vuotiaiden itsemurhakuolleisuus ei ole samalla tavalla pienentynyt.

 

Kuuntele, kysele, auta

Sanna Karppanen arvelee, että ilmiön taustalla ovat kasvaneet vaatimukset ja niiden tuomat paineet. Mielenterveysongelmat mielletään juuri nuorten sairaudeksi.

– Nuoren mieli rakentuu ja ärsykkeitä tulee tuutin täydeltä nopeaan tahtiin.

Karppanen ohjeistaa aikuisia kuuntelemaan, kyselemään ja tarvittaessa rauhoittamaan tilanne.

– Aikuisella on aikuisen rooli ja hänen pitää kestää tunteet mitä nuorelta tulee. Jos omat rahkeet eivät riitä auttamaan, pyydä apua ammattilaisilta.

Entä kun lähipiiristä löytyy ystävä tai sukulainen, joka selvästi on masentunut tai jopa itsetuhoinen?

– Älä jätä häntä yksin. Ihminen saa murehtia asioita, muttei ainakaan aina yksin. FL

 

Lue myös: Forssalaisen Arjan vävy teki itsemurhan – ”Olen oppinut hyväksymään hänen tekonsa, vaikka se onkin ollut elämäni vakavin kriisi”

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic