Lounais-Häme

Kypärä päähän, lisää kerroksia, nastat alle ja menoksi – Jokioislainen Marja-Leena Klemelä taitaa talvipyöräilyn

Matka Jokioisilta Forssaan taittuu joskus kaksi kertaa samana päivänä.
Marja-Leena Klemelä ei laske polkemiaan kilometrejä. Hän liikkuu pyörällä ympäri vuoden. Usein suuntana ovat harrastukset Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Marja-Leena Klemelä ei laske polkemiaan kilometrejä. Hän liikkuu pyörällä ympäri vuoden. Usein suuntana ovat harrastukset Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioislainen Marja-Leena Klemelä pyöräilee kesät talvet. Eläkeläisellä on aikaa ja samalla hän saa raitista ilmaa ja hyötyliikuntaa.

– Pyöräilen talvikaudellakin päivittäin. Joskus käyn Forssassa pyörällä kaksikin kertaa päivässä. Käyn liikuntaryhmissä ja pyöräillessä sinne saan kaipaamani ulkoliikunnan, hän kertoo.

Kuluva talvi on Klemelän mukaan ollut pyöräilijälle helppo, vaikka ajoittain se on heittänyt haasteitaan. Pari kertaa lumessa, sohjossa ja vastatuulessa sotkiessa on tullut Klemelälläkin hiki pintaan.

Olennaista talvipyöräilyn onnistumiselle on Klemelän mukaan oikea varustus, joka tuo myös turvaa.

– Kypärä ja nastarenkaat ovat molemmat tärkeitä. Lisäksi ajan talvisin vaihteettomalla pyörällä. Vaihteissa lumi ja jää tekisivät kiusaa.

Valoja näkyvyyden ja nähtävyyden vuoksi

Samaan tulokseen tulivat myös muut talvipyöräilijät Liikenneturvan viime vuonna teettämässä kyselyssä. Varustus ja ennakoiva ajotapa pitävät pyöräilijät pystyssä ja toimintakuntoisina. Myös näkymisen varmistaminen on viisautta.

Yli 70 prosenttia talvipyöräilijöistä kertoo, että punainen takavalo palaa jo nyt. Pakolliseksi pimeän ajan varusteeksi punainen takavalo tulee uuden tieliikennelain tullessa voimaan ensi kesäkuussa.

– Minulla on pyörässä etu- ja takavalot. Käytän niitä erityisesti siksi, että minut nähtäisiin. Valtatien ramppi Jokioisilla on sellainen paikka, jossa saa varoa autoja, kun ajorata risteää pyörätien kanssa. Pääsääntöisesti tällä seudulla on kyllä pyöräilijän huomioonottavia autoilijoita.

Neljä viidestä vastaajasta kertoo käyttävänsä kypärää, lähes puolet heijastinliiviä tai muuta heijastavaa varustetta. Liki kaksi kolmesta kertoo polkevansa nastarenkailla ja lähes jokainen kertoo käyttävänsä etuvaloa aina tai lähes aina pimeällä polkiessaan.

Valojen ja heijastimien lisäksi talvikeleihin sopiva pyörä, varusteet ja kerrospukeutuminen tekevät pyöräilystä mukavampaa.

– Puen ylle vaatteita kerroksittain. Pyöräillessä tarvitsee enemmän vaatetta kuin hiihtäessä, sillä pyöräillessä iskee usein viima. Yleensä pärjään sormikkailla, mutta kovimmilla pakkasilla laitan käteen rukkaset ja villalapasetkin.

Pyöräilyn lisäämiseen esimerkiksi työmatkoilla olisi Suomessakin sijaa, sillä lähes kolmannes 2–3 kilometrin matkoista tehdään nykyään yksityisautoilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Parempi talvikunnossapito kannustaisi talvipyöräilyyn. Kuva: Lassi Puhtimäki

Talvikunnossapidossa on korjattavaa

Pyöräilykyselyyn vastanneista 44 prosenttia oli joutunut kolmen viime vuoden aikana pyöräilyonnettomuuteen. Syyksi mainittiin useimmiten keli tai olosuhde tai oma arviointi- tai havaintovirhe.

Kaatumisten ja onnettomuuksien syinä oli usein hiekoitussepeli, auraamaton tai muuten puutteellisesti hoidettu tie, lumi jään päällä, polanne, sohjo tai jäinen kohta. Lähes kaksi kolmesta kertookin, että parempi talvikunnossapito väylillä lisäisi pyöräilyn määrää.

Klemelä on huomannut, että talvikunnossapidon taso vaihtelee hänen käyttämillään reiteillä.

– Väylä Jokioisilta Forssaan on yleensä hyvin hoidettu, mutta ongelmia tulee usein Forssan päässä. Kun pääsen kakkostien rampin paikkeille, hoidon taso laskee selvästi.

Liikenneturvan kysely toteutettiin huhti–toukokuussa 2019. Siihen vastasi yhteensä 1 695 ihmistä. FL

Turvallisesti pyörällä talvella

Ennakoi. Rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita ja äkilliset ohjausliikkeet voivat viedä pyörän luisuun.

Käytä kypärää. Talvella kaatumisriski on kesää suurempi.

Valaise oikein. Vaaleaa valoa eteenpäin ja punaista taaksepäin. Tarkista myös pyöräsi heijastinten kunto. Heijastimet tai heijastinliivit auttavat polkijaa erottumaan.

Vaihda nastoihin. Nastarenkaat lisäävät myös pyörän pitoa.

Valitse vaatteet sään mukaan. Lämpimät ajohanskat pitävät tanko-otteen kunnossa ja kerrospukeutuminen lisää matkan mukavuutta myös pakkasella.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic