Lounais-Häme

Kysely: Hämäläisyritykset laajentaisivat paikallista sopimista

Uusimman koronakyselyn mukaan yli 90 prosenttia hämäläisyrityksistä kannattaa paikallisen sopimisen laajentamista.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen pitää tärkeänä, että paikalliset tärkeät infrahankkeet saataisiin käyntiin. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen pitää tärkeänä, että paikalliset tärkeät infrahankkeet saataisiin käyntiin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen kauppakamarin alueen yritysten mielestä paikallisen sopimisen laajempi mahdollisuus, työvoimakustannusten alentaminen ja investointeihin kannustava veromalli auttaisivat Suomen kilpailukykyä. Tämä selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

– Alueemme yrityksistä yli 90 prosenttia kannatti paikallisen sopimisen laajentamista ja työvoimakustannusten alentamista ansioverotuksen ja / tai palkkamaltin avulla. Lisäksi yritykset pitivät tärkeänä investointeihin kannustavaa veromallia, esimerkiksi ns. Viron mallia tai investointivarausta, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen kauppakamarin tiedotteessa.

Lastausalueet uuteen käyttöön

Edellisessä toukokuussa tehdyssä kyselyssä Hämeessä vastanneet yritykset suhtautuivat myönteisesti myös nopeasti käynnistettäviin tiestön korjaus- ja parannusinvestointeihin. Vastanneista myönteisesti tai erittäin myönteisesti tiestön korjaus- ja parannusinvestointeihin suhtautui 75 prosenttia ja nopeasti käynnistettäviin raiteiden korjaus- ja parannusinvestointeihin 57 prosenttia.

– On tärkeää saada alueellemme merkittävät infrahankkeet käyntiin. Näitä ovat Vt 4 Hartola-Oravakivensalmi ja Vt 2 Humppilan perusparannuskohteet. Toivottavaa on myös saada Janakkalaan suunniteltu raakapuuasema mukaan valtion ensi vuoden budjettiin, Eerikäinen jatkaa.

Hankkeen myötä Hämeenlinnan ja Riihimäen sijaitsevat lastausalueet saataisiin muuhun käyttöön.

Konkurssiriski on noussut

Hämeessä vastanneista yrityksistä 52 prosenttia kertoo, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta. Myös seuraavan kahden kuukauden aikana 45 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan tai kasvavan.

Vastanneista yrityksistä 90 prosenttia kertoo koronaviruksen jo vaikuttaneen tai vaikuttavan edelleen yritystoimintaan. Lisäksi 80 prosenttia sanoo koronavirusepidemian vaikuttaneen liikevaihtoon negatiivisesti ja seuraavan kahden kuukauden aikana vain 15 prosenttia arvioi liikevaihtonsa pysyvän ennallaan tai kasvavan.

– Konkurssiriski on hieman noussut ja on nyt 30 prosenttia, kun edellisessä kyselyssämme se oli 26 prosenttia, kertoo Eerikäinen.

Kauppakamarien kysely tehtiin 1.6. Kyselyyn vastasi 2715 kauppakamarien jäsenyritystä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic