Lounais-Häme

Kysely: viikkorahaa viimeistään kouluiässä – 30 euroa ehdoton maksimi

Suomalaisten mielestä ekaluokkalaiselle voi jo maksaa viikkorahaa. Enemmistö suomalaisista katsoo, että viikkorahan maksaminen kannattaa aloittaa viimeistään kouluiässä. Noin kuudennes suomalaisista maksaisi viikkorahaa jo 5–6-vuotiaalle lapselle.

LähiTapiolan teettämän tuoreen kyselyn mukaan yli tuhannesta vastaajasta 18 prosenttia sanoi, että viikkorahaa ei ole syytä maksaa ollenkaan. Sen sijaan rahaa tulisi heidän mielestään antaa lapsille tilanteen ja tarpeen mukaan.

Viikkorahakäytäntöihin vaikuttaa perheen koko. Suurissa perheissä viikkorahan maksamisesta ollaan valmiimpia luopumaan kuin pienemmissä perheissä.

Enemmistö vastanneista katsoo, että 10-vuotiaalle lapselle sopiva viikkoraha on enintään kymmenen euroa. Kolmannes vastaajista katsoo, että viisi euroa riittää.

Yli 30 euron viikkorahaa ei antaisi yksikään vastaaja.

-Viikkorahan suuruus riippuu siitä, mihin rahan on tarkoitettu riittävän. Isompien lasten kanssa voi olla fiksua yhdessä tehdä oman talouden suunnitteluharjoitus, jossa mietitään viikkorahan muodostuminen, sanoo LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Nummiaron mukaan viikkoraha on hyvä tapa opettaa lapselle taloustaitoja.

-Alkuun viikkoraha voi olla ihan pieni summa. Eihän lapsen odoteta tekevän viikkorahallaan isoja hankintoja, Nummiaro sanoo.

Tutkimustulokset käyvät ilmi LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti viime syys–lokakuussa Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1026 15–74 -vuotiasta suomalaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti