Lounais-Häme

Kysymyksiin ei vielä ole vastauksia

Oma Häme järjestää elo-, syyskuun aikana jokaisessa Forssan seudun kunnassa avoimen keskustelu- ja kuulemistilaisuuden sote-uudistuksesta.

Tarkoituksena on sekä kertoa ajankohtaista tietoa että vastata kuntalaisten kysymyksiin.

Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin tiistai-iltana Forssassa. Paikalle saapuneita kuntalaisia askarrutti muun muassa valinnanvapaus, rahoitus, yhteisyritysmalli, henkilöstön tulevaisuus ja leikkaustoiminnan jatkuminen Forssassa.

Vastausten saaminen kuntalaisten kysymyksiin oli vaikeaa.

Oma Hämeen projektikoordinaattori Marjo Lindgren totesi nimittäin pari-, kolmikymmenpäiselle väelle useampaan otteeseen, että vastauksia ei vielä ole.

-Muun muassa kesäkuun lopun lakiluonnos on ollut lausuntokierroksella ja siitä saadaan uutta tietoa perjantaina.

Oma Hämeen väki painotti illan aikana, että lähipalvelut tulevat säilymään. Sen sijaan sellaiset palvelut, joita tarvitaan harvemmin, saattavat siirtyä kymmenien kilometrien päähän isompiin yksiköihin.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola huomautti, että Forssassa soteen liittyvät kysymykset ovat haastavampia kuin muissa kunnissa, koska selvitettävänä on yhteisyritys- ja Oma Häme -malli.

-Yhteisyrityksestä päätökset tehdään loka-marraskuussa, Lepola lisäsi.

Vuoden 2019 alussa voimaan astuvassa sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy Kanta-Hämeen kunnilta maakunnalle. Samalla kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy maakunnan palvelukseen.

Maakuntauudistuksessa maakunnan alaisuuteen kootaan muun muassa pelastustoimeen, maaseudun kehittämiseen ja elinkeinoelämän tukemiseen liittyviä tehtäviä, jotka nykyisin kuuluvat kunnille, maakunnan liitolle, aluehallintovirastolle, ely-keskuksille tai te-toimistolle.

-Kunnat huolehtivat edelleen asukkaidensa asioista: muun muassa infrasta, kouluista ja terveyden edistämisestä, Lindgren kertoi.

Hän lisäsi, että terveyspalvelut jatkuvat kunnissa edelleen, vaikka kunnat eivät niistä enää vastaakaan.

Valtio taas vastaa siitä, että perusoikeudet toteutuvat koko Suomessa tasapuolisesti.

Oma Häme haluaa myös kolmannen sektorin osallistuvan Oma Hämeen valmisteluun. Oma Häme on lähestynyt muun muassa vanhusneuvostoja kyselyllä, jossa toivotaan vinkkejä sote-uudistukseen.

Paikalla ollut vanhusneuvoston jäsen totesi, että vinkkejä on vaikea antaa, jos ei ole tarpeeksi tietoa uudistuksesta.

-Voimme lähettää teille materiaalia, mutta mitä se voisi olla, LIndgren mietti vailla vastausta.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) yhtymäjohtaja Juha Heino tuli hätiin ja lupasi, että hän käy vanhusneuvoston kokouksessa avaamassa asiaa henkilökohtaisesti.

Lindgren summasi, että sote-uudistuksessa keskeistä on, että hyvinvointi- ja terveyserot vähentyvät, lähipalvelut pelaavat hyvin yhteen ja kulut pysyvät kurissa.

-Sote-menot ovat usein puolet tai enemmänkin kuntien menoista, Lindgren selvitti.

Uudistuksen yhtenä tavoitteena on säästää menoja kolmella miljardilla eurolla. Kaikkia paikalla olleita sote-uudistuksen säästötavoite ei vakuuttanut.

-En usko, että säästöjä syntyy, todettiin valtuustosalin lehtereiltä.

Heino totesi kommenttiin, että hänen saamiensa tietojen mukaan sote-kustannukset nousevat ensimmäisen vuoden aikana miljardilla eurolla.

-Lisäksi hykyn kaltaiset tehokkaat palvelun tuottajat joutuvat maksumiehiksi, Heino arveli. FL

Oma Häme
Oma Häme valmistelee Kanta-Hämeen sote-uudistusta.Valmistelussa ovat mukana kaikki Kanta-Hämeen 11 kuntaa, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.Uudistusta valmistellaan kuntien, kuntayhtymien ja aluehallinnon asiantuntijoiden voimin.Valmistelua koordinoidaan Hämeen liitosta ja päätökset tehdään Oma Häme -ohjausryhmässä.Asiantuntijoiden lisäksi Kanta-Hämeen asukkaat ja yhteisöt ovat mukana valmistelussa.Syksyn aikana sote-työryhmät viimeistelevät loppuraporttia.Vuoden 2017 alkupuolella esivalmistellaan maakuntauudistusta ja suunnitellaan sote-uudistuksen toimeenpanoa.Oma Häme järjestää elo-, syyskuun aikana avoimia keskustelutilaisuuksia Forssan seudun kuntien valtuustosaleissa kello 17-19: Humppilassa 1.9., Ypäjällä 22.9., Jokioisilla 27.9. ja Tammelassa 28.9.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti