Lounais-Häme Forssa

Kyynärpäätervehdyksiä ja valkolakki päähän auringon alla – Forssan yhteislyseo jakaa ylioppilastodistuksia pihalla

Vaikka varsinaisia lakkiaisia vietetään vasta elokuun lopussa, Forssan yhteislyseon uudet ylioppilaat saavat silti tänäkin keväänä oman juhlallisen hetkensä valkolakin kanssa.
Maiju Mäki-Tulokas sai torstaina rehtori Simo Veistolalta luvan painaa ylioppilaslakin päähänsä ylioppilaaksi pääsemisen merkiksi. Ystävänsä lakitusta seurasivat taustalla jo lakkinsa saaneet Elle Luukkala (oik.) ja Elina Jokinen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maiju Mäki-Tulokas sai torstaina rehtori Simo Veistolalta luvan painaa ylioppilaslakin päähänsä ylioppilaaksi pääsemisen merkiksi. Ystävänsä lakitusta seurasivat taustalla jo lakkinsa saaneet Elle Luukkala (oik.) ja Elina Jokinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Ainakin jälkipolville voi kertoa, että oli hiukan erilainen ylioppilaskevät, Forssan yhteislyseon Celia Kujamäki naurahtaa.

Kujamäki on juuri julistettu ylioppilaaksi, ja hän on painanut valkolakin päähänsä sen merkiksi. Miljöönä ei kuitenkaan ole tavallinen lakituspaikka eli urheilutalo Feeniks, vaan yhteislyseon pihamaa, jossa on paikalla vain muutama koulun edustaja sekä läheinen.

Forssan yhteislyseon uusille ylioppilaille jaetaan todistukset torstain ja perjantain aikana porrastetusti niin, että jokaisen ryhmän opiskelijoille on varattu tunti aikaa hakea oma todistuksensa ja mahdolliset stipendit.

Jokaiselle ylioppilaalle toivotetaan lyhyet onnittelut saavutuksesta, minkä päätteeksi rehtori Simo Veistola julistaa hänet ylioppilaaksi. Lyhyt, juhlallinen hetki päätetään korona-ajan kättelyyn eli kyynärpäätervehdykseen.

Kaverukset Elle Luukkala, Elina Jokinen ja Maiju Mäki-Tulokas saapuivat hakemaan lakkinsa samaan aikaan.

Kevät on ollut poikkeuksellinen, mutta valkolakin painaminen päähän tuntuu kuitenkin hyvältä.

– Aika stressaava keväthän tämä on ollut, kun ei ole tiennyt kuin viikko tai kaksi etukäteen, mitä seuraavaksi tapahtuu, Luukkala ja Mäki-Tulokas toteavat.

– Olin ehtinyt varata jo paikan, kuvaajan ja kampaajan ylioppilasjuhlia varten, mutta ne jouduttiin nyt perumaan, Luukkala sanoo.

Pidemmät puheet ja luokan yhteiset hetket saavat odottaa syksyyn, sillä varsinaisia lakkiaisia vietetään Feeniksissä lauantaina 29. päivä elokuuta.

Kujamäki kertoo, että hän juhlii koronatilanteen salliessa omia ylioppilasjuhliaan sukulaisten kesken jo hiukan aiemmin elokuussa.

– Olemme jo suunnitelleet, että aamulla juhlissa voi käydä vanhemmat vieraat ja illalla nuoremmat, Kujamäki kertoo.

Tänä lauantaina Kujamäki aikoo osallistua kavereidensa kanssa etänä Forssan seudun nuorisotoimien järjestämään koulujen päätöstapahtumaan, joka striimataan Jokioisten Paanan koululta.

– Me juomme perheen kesken vähän kuohuvaa, ja äiti on leiponut kakun, Jokinen taas hymyilee.

Mäki-Tulokas juhlii valkolakkia sukulaisten kanssa heinäkuussa, Jokinen ja Luukkala elokuun lopussa yhteislyseon lakkiaisjuhlapäivänä. Luukkala aikoo lauantaina juhlistaa koulun päättymistä kavereidensa kanssa illanistujaisten merkeissä.

Koronakevään aikana ylioppilaskirjoitusten aikataulut muuttuivat ja korkeakoulujen pääsyvaatimuksia säädettiin uusiksi.

– Olisi sitä ehkä panostanut ylioppilaskirjoituksiin eri tavalla, jos olisi tiennyt, että niiden painoarvoa nostetaan kouluun hakiessa. Sitä ajatteli, että pääsykokeessa on sitten toivoa, Luukkala ja Jokinen sanovat.

– Tyytyväisiä ylioppilaskirjoitusten tuloksiin voi silti olla, kolmikko kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic