Lounais-Häme

Laaja sopimuspalokuntaverkosto takaa pelastuslaitosten valmiuden

Kanta-Hämeen pelastuslaitos osallistui Pyhärannan noin sadan hehtaarin laajuisen metsäpalon sammuttamiseen viime viikolla. Miehistöä ja kalustoa kerättiin Forssasta, Hämeenlinnasta sekä Riihimäen alueelta pelastusjoukkueellisen verran eli määrällisesti noin 20 henkilöä kerralla.

Avunannosta huolimatta Kanta-Hämeen valmius ei kärsinyt, sillä pelastuslaitos ei koskaan lähetä vierekkäisten paloasemien miehistöjä ja kalustoja muualle apuun.

-Jos me lähdemme naapuriapuun jonnekin, niin meille jää reserviin vähintään pelastusjoukkueen verran miehistöä, kolme sammutusautoa ja tukikalustot päällekkäisiä tehtäviä varten, Forssan paloaseman palomestari Mika Helin selvittää.

-Näin toimitaan jokaisella pelastuslaitoksella Suomessa. Jos avustamme naapurilaitosta, niin me tehdään se niin, ettei meidän valmius oleellisesti kärsi omalla alueella, Helin lisää.

 

Forssan seudulla on 11 sopimuspalokuntaa, jotka ovat tehneet Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa palokuntasopimuksen. Palokuntasopimuksessa palokunta sitoutuu tarjoamaan erikseen sovittuja henkilöstö- ja kalustoresursseja käytettäväksi pelastustoimen tehtäviin määrättyä korvausta vastaan.

-Mielestäni olemme suhteellisen hyvässä mallissa valmiuden suhteen. Ainoa ongelma on, että päiväsaikaan suurin osa meidän sammutushenkilöstöstä eli sopimuspalokuntalaisista on töissä.

-Heillä ei ole henkilöinä velvoitetta lähteä sammutustöihin, koska kaikki heidän työnsä on vapaaehtoista. Tämä on koko Suomen laajuinen ongelma, että lähtijöitä on päiväsaikaan tosi huonosti, Helin sanoo.

Forssan VPK:n puheenjohtaja Kari Vainio myöntää ongelman.

-Miehistömme vahvuus riippuu miten ihmisillä on töitä. Se ei johdu työnantajista, jotka ovat pääosin myönteisiä VPK-toiminnan suhteen, vaan enemmänkin työn luonteesta, joita miehistömme jäsenet tekevät, Vainio toteaa.

 

Ilman sopimuspalokuntia Suomen pelastuslaitokset joutuisivat mitä todennäköisimmin järjestämään toimintansa uudelleen, sillä sopimuspalokunnat osallistuvat 60 prosenttiin maan päivittäisistä hälytystehtävistä. Suomessa on sopimuspalokuntien vahvuudessa arviolta 13 400 sammutusmiestä sekä ammattipalokunnan henkilökuntaa noin 4 000 henkeä.

-Meillä on Suomessa toistakymmentä tuhatta koulutettua henkilöä, jotka ovat hälytysringeissä mukana ja se antaa melkoisen valmiuden. Joskus olen laskenut, että periaatteessa yhdellä napin painalluksella meillä on viidessä minuutissa tarvittaessa 3 000 henkilöä valmiina tehtäviin, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntajohtaja Petri Jaatinen kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic