Lounais-Häme

Laajennusosa istuu mökin pirtaan

Tamperelainen Jaakko Muikku on tyytyväinen mies. Ensinnäkin hän sai kesätyöpaikan Forssan kaupungilta maankäytön suunnittelijana.

-Lisäksi minulla kävi tuuri asumisen suhteen. Saan asua Pispalan tapaisella alueella aivan keskustan tuntumassa, Muikku kehuu.

Tosin ensin hänelle sanottiin, että kyse on mökistä. Hän luuli, että mökki olisi metsän keskellä. Ei ollut, vaan vuokratalo oli keskellä Kalliomäen idylliä.

Vanhaan taloon on juuri tehty laajennusosa, jossa on iso huone, kylpyhuone ja keittokomero.

-Tässä ei ollut ennen remonttia mitään mukavuuksia. Nyt tulee vettä ja viemäröintikin on, joten pihan perällä olevaa ulkohuussia ei tarvitse käyttää.

1800-luvun loppupuolella valmistunut Kalliomäen asuntoalue ei ole juuri kooltaan muuttunut. Asuintaloja on noin parisataa.

-Alue on rakennettu huone kerrallaan. Alkuvuosina asukkaita oli tosin enemmän kuin huoneita; nyt huoneita on enemmän kuin asukkaita, Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä muotoilee.

Kaupungin kaavoitusarkkitehti Tuomo Hirvonen lisää, että vanhoissa 1900-luvun alun kuvista näkee, miten rakentamista oli jo siinä vaiheessa jatkettu itään päin.

Rakentamisen pelisäännöt ovat kuitenkin vuosien aikana muuttuneet.

-1970-luvulla käynnistynyttä purkuvimmaa pyrittiin hillitsemään vuoden 1978 asemakaavalla. Kaavamuutos vaikutti jonkin verran, mutta ei riittävästi. Maailma oli silloin erilainen, Hirvonen toteaa.

Siksi alueen asukkaille esitelläänkin torstaina uusi Kalliomäen alueellinen rakennusjärjestysluonnos keskustelutilaisuudessa Forssan Pappilassa.

-Luonnos on kuukauden ajan nähtävillä. Nyt on mielipiteiden esittämisen aika, Hirvonen kannustaa.

Kalliomäen alue on suojeltu. Se luokiteltiin valtakunnallisesti merkittäväksi alueeksi vuonna 2009.

Status asettaa velvoitteita tonttien omistajille.

-Ainahan tontin omistajalla on velvoitteita, jotka perustuvat lakiin, Hirvonen muistuttaa.

Köykkä lisää, että määräykset ja säännöt tulevat valtakunnan taholta ja ne vaikuttavat siihen, miten kaupunki käsittelee esimerkiksi rakennuslupahakemuksia.

Köykän mukaan Kalliomäen alueella on jossain vaiheessa saanut esimerkiksi luvan laajentaa rakennusta helpommin kuin nykyisin ja se on voinut aiheuttaa närää naapurissa.

-Nyt kaikille on yhteiset pelisäännöt. Ketään ei suosita eikä sorsita. Reunaehdot näytetään kaikille avoimesti, Köykkä sanoo.

Rakennusjärjestys on tehty yhteistyössä Museoviraston ja rakennusvalvonnan kanssa.

-Museovirasto ja Hämeen liitto ovat antaneet lausuntonsa uudesta rakennusjärjestyksestä ja kehuneet sitä hyväksi ohjausvälineeksi, Hirvonen kertoo.

Alueella on edelleen museon lisäksi asuinrakennuksia, jotka ovat 1800-luvulta. Rakennuksia on luonnollisesti korjattu vuosien aikana.

-Alueella on myös uudempia rakennuksia.

Rakennusten peruskorjaaminen ei Hirvosen mukaan ole kustannuksiltaan sen kalliimpaa kuin minkään muunkaan omakotitalon peruskorjaus.

-Tiukat energiatehokkuusvaatimukset eivät koske suojellun alueen rakennuksia. Peruskorjauksen voi tehdä kevyemmin.

Keveys tarkoittaa sitä, että myös hinta pysyy kohtuullisena.

-Rakennukset täytyy korjata alkuperäistä kunnioittaen, Köykkä lisää.

Köykän ja Hirvosen mukaan alueella tehdään jatkuvasti pieniä korjauksia. Lupahakemuksia on tullut keskimäärin viisi vuodessa.

-Laajennuksia, ikkunoiden vaihtoa, vesikaton uusimisia, ulkoverhoilua, saunan rakentamisia sisätiloihin… perustoimintaa, Hirvonen luettelee.

Myös kaupunki on saneerannut aluetta. Viimeksi 2. ja 3. linjoilla tehtiin vesi- ja viemäriverkoston saneeraus.

-Samalla katujen viereen tehtiin ojapainanteet, joita pitkin vesi pääsee valumaan alaspäin eikä talojen kellareihin. Se helpotti rakennusten ylläpitoa, Köykkä kertoo.

Kalliomäen alueella on tällä hetkellä kaksi taloa myynnissä. Köykän mukaan suojellulta alueelta taloa etsivä tietää, mitä haluaa.

-Vihreyttä, pieniä tontteja, vanhoja taloja, Köykkä sanoo.

Hirvosen mukaan kiinteistönvälittäjät osaavat kertoa, mitä suojellulta alueelta talon ostaminen tarkoittaa.

-En usko, että ostaja hakisi vanhaa taloa, jos hän ei olisi oikeasti kiinnostunut siitä. Forssasta saa tontteja lähes ilmaiseksi, joten valinnanvaraa on, Hirvonen summaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic