Lounais-Häme

Lääkäreillä puutteita parantumattomasti sairaiden kivun lievittämisessä – vain joka viides kannattaa eutanasian laillistamista

Lääkärit kaipaavat lisää koulutusta parantumattomasti sairaiden oireiden hoitamiseen. KUVA: Lassi Puhtimäki

Parantumattomasti sairaiden, ja erityisesti keuhkosyöpää sairastavien oireiden hoidossa on parannettavaa. Näin todetaan perjantaina Turun yliopistossa tarkastettavassa keuhkosairausopin ja kliinisen allergologian väitöskirjassa.

Lääketieteen lisensiaatti Maria Silvoniemi selvitti väitöstutkimuksessaan lääkäreiden näkemyksiä palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon osaamisesta ja eutanasiasta.

Lääkäreille tehdystä kyselystä selvisi, että parantumattomasti sairaiden potilaiden oireiden hoidon osaamisessa on puutteita ja että lääkärit tarvitsevat tässä lisäkoulutusta.

– Erityisesti kivun hoidon osaaminen koettiin puutteelliseksi. Neljäsosa lääkäreistä ilmoitti joskus kokevansa epävarmuutta tilanteessa, jossa joutuu kohtaamaan parantumattomasti sairaan tai kuolevan potilaan, Silvoniemi kertoo.

Tehokasta oirehoitoa tarvitsevat monet vakavasti sairaat, mutta erityisesti keuhkosyöpää sairastavat potilaat, joiden sairaus todetaan usein vaiheessa, jossa tauti on levinnyt ja parantavaa hoitoa ei ole tarjolla.

Työssään parantumattomasti sairaita hoitavista erikoislääkäreistä vain 19 prosenttia kannatti eutanasian laillistamista. Suurin osa lääkäreistä arvioi, että asianmukainen ja riittävä palliatiivinen hoito voisi vähentää potilaiden mahdollisia eutanasiatoiveita.

Väitöskirjan toisessa osiossa ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavien potilaiden oireita kartoitettiin kuuden kuukauden tutkimusjaksolla solunsalpaajahoidon aikana. Kipu, yskä, hengenahdistus, väsymys ja unettomuus olivat potilaiden tärkeimmät oireet.

– Potilaiden elämänlaatu oli heikentynyt hoidon aloituksen aikaan. Naisilla elämänlaatu oli tutkimusjakson aikana parempi ja kipua oli vähemmän kuin miehillä. Kivun voimakkuus lisääntyi tutkimusjakson aikana, erityisesti miehillä, ja fyysinen toimintakyky heikkeni, Silvoniemi sanoo.

Kivun voimakkuus oli myös yhteydessä elinaikaan. Mitä enemmän kipua potilaalla oli, sitä lyhyempi oli myös elinajanodote. Lisäksi alentunut sosiaalinen toimintakyky ennusti lyhyempää elinaikaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic