Lounais-Häme Forssan seutu

Lääkärien into päivystämiseen on laskussa – Terveystalo sanoo olevansa pakotettu nostamaan hintoja

Lääkäripula ja siitä seurannut kustannusten nousu pakottaa Terveystalon korottamaan lääkäripäivystyksen hintaa Forssan seudulla.
Jos yöpäivystys siirtyy Forssasta Hämeenlinnaan, tarvitaan seudulle yksi ambulanssi lisää. Se nostaisi kuntien maksamia kustannuksia merkittävästi. Kuva: Seppo Pessinen
Jos yöpäivystys siirtyy Forssasta Hämeenlinnaan, tarvitaan seudulle yksi ambulanssi lisää. Se nostaisi kuntien maksamia kustannuksia merkittävästi. Kuva: Seppo Pessinen

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä selvittää parhaillaan tilastoja Forssan sairaalan yöpäivystyksestä ja pohtii päivystyksen jatkoa. Syynä on Terveystalon ja hykyn välinen sopimus lääkäripäivystyksestä, johon Terveystalo esittää 50 prosentin eli puolen miljoonan euron korotusta. Hykyn yhtymähallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 28. lokakuuta.

Länsi-Suomen aluepäällikkö Joonas Kallio Teveystalosta kertoo, että korotusesityksen taustalla on eduskunnan tekemä, niin kutsuttu kandiasetus ja vuoden 2017 alusta voimaan tullut päivystysasetuksen muutos, joka on keskittänyt lääkäripäivystyksen Forssan aluesairaalan kaltaisista toimipisteistä suurimpien kaupunkien yksiköihin.

Nykyinen sopimus Terveystalon ja hykyn välillä tuli voimaan toukokuun alusta 2018. Kallio sanoo, että valtakunnallinen muutos kiirevastaanoton osalta on ollut iso viimeisen vajaan kahden vuoden aikana.

– Nykyisin on enemmän lääkäreitä, jotka eivät halua päivystää. Etenkin sijaisten saaminen on entistä vaikeampaa. Kun päivystävien lääkäreiden määrä on vähentynyt, kustannukset palvelun tuottamiseksi ovat nousseet. Nykyhinta on poikkeuksellisen edullinen nykyiseen hintatasoon nähden, ja näillä ehdoilla on jatkossa erittäin vaikeaa ja haastavaa toimittaa päteviä lääkäreitä Forssan päivystykseen. Forssan sairaala ei ole poikkeuksellisen haastava kohde, vaan ilmiö on valtakunnallinen, Kallio toteaa.

 

Lue myös: Terveystalo esittää hurjaa korotusta Forssan sairaalan yöpäivystysmaksuihin – FSHKY pohtii jopa päivystyksen lakkauttamista

 

”Vastaavia prosetteja esitetty muuallakin

Kallion mukaan FSHKY:lle tarjottu uusi sopimuskin on edullisempi kuin yleinen hintataso.

– Kun lasketaan tuntihinnoissa, uusi sopimusehdotus on alle sen tason, jolla olemme osallistuneet ja voittaneet kilpailutuksia. Vastaavia korotusprosentteja on esitetty muuallakin.

Terveystalo teki uuden sopimusesityksen hykylle syyskuussa. Sekä yhtymäjohtaja Katariina Korhonen että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta pitävät aikataulua tiukkana kilpailutuksen järjestämiseen. Ranta huomauttaa, että yleisellä tasolla palveluhankinnat ovat aika mutkikkaita kilpailutuksia.

Terveystalolla asiasta ollaan eri mieltä. Kallion mukaan hinnankorotus on esitetty tavanomaisessa aikataulussa.

– Tämä aika on täysin riittävä myös uuden kilpailutuksen järjestämiseen, hän näkee.

 

Yhteistyö toiminut

Kallio toteaa, että yhteistyö Terveystalon ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän välillä on ollut hyvää. Terveystalo on tuottanut Forssan päivystykseen lääkäripalvelua vuodesta 2006 asti. Kallio uskoo ja toivoo, että yhteistyö jatkuu.

Mikäli sopimukseen ei päästä, hykyllä on mahdollisuus ostaa päivystyspalveluja Terveystalolta vuoden alusta alkaen lyhyemmissäkin jaksoissa kilpailutuksen ajaksi.

– Meillä ei ole tapana jättää asiakasta pulaan, Kallio sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic