Lounais-Häme

Lääkkeitä on saatu odottaa myös Forssassa - Oriolan lääketoimitukset takkuilevat edelleen

Oriolan viimeaikaiset lääkejakelun ongelmat ovat näkyneet myös Forssassa. Oriolan lääketoimituksissa on ollut häiriöitä. Suuremmilta katastrofeilta Forssan apteekeissa on vältytty. Apteekeilla on kuitenkin ollut ongelmia lääkkeiden saannissa.

-Etenkin viime viikolla lääkkeiden toimituksissa oli vaikeuksia. Nyt tilanne on parempi, ja tällä viikolla olemme saaneet lääkkeitä kohtuullisen hyvin. Ainoa huoli on nyt, että saadaan yhteys Oriolaan. Linjat ovat tukossa, eikä tilausvahvistuksia aina saada, apteekkari Antti Puustinen Forssan Keskusapteekista kertoo.

 

Osa asiakkaista on kuitenkin joutunut odottamaan lääkkeitään. Apteekkien mukaan lääke on kuitenkin saatu asiakkaalle yleensä vielä samana tai seuraavana päivänä.

-Parhaimmillaan lääke on toimitettu Oriolalta taksilla Espoosta tänne, Puustinen kertoo.

Jos elintärkeää lääkettä ei ole apteekkiin tullut, Oriola toimittaa sen apteekkiin erillisen hätäjakelun kautta.

-Hätätoimitus on tällä hetkellä keino, jolla lääkkeen saa varmimmin jo seuraavaksi päiväksi. Viiveitä on ollut, ja meillä on yksi tapaus, jossa asiakas joutui odottamaan viikon, mutta kyse ei ollut elintärkeästä lääkkeestä ja tästä neuvoteltiin lääkärin kanssa etukäteen. Muuten ei ole ollut suurempia ongelmia. Tällä hetkellä kyse on enemmän haasteista varastonhallinnassa, proviisori Anni Korvenoja Kutomon Apteekista sanoo.

Vanhassa Apteekissa on ollut apteekkari Eija Liljan mukaan muutama enemmän järjestelyä vaativa tilanne.

 

Eniten häiriöitä on ollut kylmätavaroiden ja harvinaisempien lääkkeiden toimituksessa.

Kylmätavaroihin kuuluvat esimerkiksi insuliinit sekä biologiset, pistettävät lääkkeet, joita käytetään vaikkapa reuman hoitoon. Pahimmillaan niiden tuloa saatiin odottaa Forssassa viikko. Harvinaisempia lääkkeitä ovat kalliit, tuhansia euroja maksavat tuotteet, kuten syöpä- tai skitsofrenialääkkeet, joita apteekit eivät varastoi tiloissaan. Niiden saannin turvaamiseen Oriola on perustanut viranomaisten pyynnöstä erillisen hätätoimituspalvelun. Sen kautta tilatut lääkkeet toimitetaan asiakkaille suoraan.

 

Apteekeissa apuna ovat olleet omat varastot, lääkkeiden vaihto korvaaviin tuotteisiin sekä yhteistyö muiden apteekkien kanssa, Tällä hetkellä tilanne on kohtuullisen hyvä. Osaltaan on auttanut etukäteen varautuminen.

-Elintärkeitä lääkkeitä, kuten vaikka verenohennuslääkkeitä, nitroja tai kilpirauhaslääkettä, on tilattu etukäteen jopa nelinkertainen määrä ja nämä riittävät nyt hyvin. Myös insuliinia tilasimme etukäteen tavallista isomman erän, Puustinen kertoo.

Tilannetta on kohentanut myös Orionin ja Fimean päätös toimittaa noin kolmeakymmentä valmistetta toisen lääketukun, Tamron, kautta.

Oriolan toimitukset ovat edelleen epävakaita. Korvenoja sanoo, että tilanne on kuitenkin tällä hetkellä jo parempi.

-Ei ole syytä sellaiseen paniikkiin, että täytyisi tulla lääkkeitä hamstraamaan. Uskon, että varastomme riittävät nyt hyvin, hän sanoo.

FL

 

Oriolan lääketoimitusongelma
Ongelma alkoi Oriolan siirryttyä uuteen SAP-toiminnanohjausjärjestelmään syyskuun alussaAiheuttanut viiveitä Oriolan toimittamien lääkkeiden toimituksissaHäiriöt ovat kestäneet jo kaksi viikkoa ja koskeneet erityisesti lääkkeitä, joita apteekit eivät normaalisti pidä varastoissaan.Tilanne on kohentunut tällä viikolla.Avuksi on perustettu hätäjakelukanava, jota kautta elintärkeät lääkkeet toimitetaan suoraan asiakkailleOriola toimittaa lääkkeitä apteekkeihin, sairaaloihin ja eläinlääkäreille. 

Uusimmat

Fingerpori

comic