Lounais-Häme

Laaninen keskustan presidenttikisasta -”Nyt reilusti mukaan odottelematta, että monta kertaa pyydetään”

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kehottaa puolueen presidenttiehdokkaaksi aidosti haluavia astumaan reilusti esiin, odottelematta, että kuinka monta kertaa pyydetään.

Laaninen kiistää, että puoluejohto olisi siunannut kenenkään ehdokkuutta, vaikka onkin iloinen Matti Vanhasen ilmoittautumisesta. Laanisen mukaan vielä on aikaa kenttäväen keskustelulle ja myös esivaalille, jos muita ehdokkaita tulee.

Laaninen perustelee puolueen huomiota herättänyttä varhaista liikkeellelähtöä kansainvälisellä tilanteella. Hän viittaa Itämeren heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen, Euroopan levottomuuksiin, Lähi-idän kuohuntaan, terrorismiin ja pakolaiskriisiin.

– Tässä tilanteessa on hyvä, että suurin eduskuntapuolue edistää kansalaiskeskustelua suomalaisten turvallisuuden perusasioista, hän toteaa.

Presidenttiehdokkaan asettamisella taataan Laanisen mukaan myös maan hallituksen työrauha.

Presidenttiehdokas voi siten vuoden ajan kiertää tapaamassa kansalaisia ennen varsinaista kampanjaa, joka alkaa syksyllä 2017. Presidenttiehdokkaalle ja hänen tukijoukoilleen halutaan Laanisen mukaan antaa riittävästi aikaa valmistautua.

Puoluesihteeri ei ole huolissaan siitä, että puolueen presidenttiehdokkaan mahdolliset ulko- ja turvallisuuspoliittiset ulostulot poikkeaisivat puolueen linjasta.

– Kaikki potentiaaliset nimet ovat kokeneita ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajia, ettei tällaista huolta ole.

Laanisen mukaan keskusta haluaa toimia itsenäisesti riippumatta muiden puolueiden päätöksistä.

Hämmennystä on herättänyt myös se, että puolueen puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sulkee itsensä jo varhaisessa vaiheessa pois presidenttikisan tuomalta mediajulkisuudelta.

– Juha Sipilä halusi toimia tässä asiassa suoraviivaisesti. Kaikkien on pakko ottaa todesta hänen kieltäytymisensä, kun ehdokas asetetaan kesäkuussa, Laaninen kertoo.

Jos Sipilä olisi antanut nimensä jäädä pyörimään gallupeihin, olisi ensi talvena voinut Laanisen mukaan syntyä tilanteita, joissa olisi pohdittu, vaikuttavatko presidentinvaaleihin liittyvät laskelmat hänen päätöksiinsä.

– Tämä on myös reilu menettely äänestäjiä kohtaan, hän toteaa.

Puolueessa on Laanisen mukaan käyty keskustelua siitä, pitäisikö puolueen mennä presidentti Sauli Niinistön taakse, jos hän hakee jatkokautta.

– Olemme tulleet varsin yksimielisesti siihen tulokseen, että suurimmalla eduskuntapuolueella pitää olla oma ehdokas, Laaninen sanoo.

Informoitiinko asiasta etukäteen presidentti Niinistöä?

– Lähtökohta on ollut, että meillä on velvollisuus ja oikeus asettaa oma ehdokas, Laaninen muotoilee.

Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyryseen hän viittaa toteamalla, että keskusta ei aseta ehdokkaaksi minkään muun nykyisen tai tekeillä olevan puolueen poliitikkoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti