Lounais-Häme

Laatuleima irtosi Hamkille

Hämeen ammattikorkeakoulu (Hamk) sai kansainvälisiltä arvostelijoilta laatuleiman 28. elokuuta. Hamk sai koulutusprosessista arviosanaksi edistynyt, mikä on korkein mahdollinen tulos.

-Se kertoo opiskelijoille, että heillä on hyvät palauteväylät. Esimerkiksi Forssassa oli yhteen aikaan ihan hirveää ruokaa, ja palautteen ansiosta opiskelijat saavat nyt parempaa, Hamkin strategiapäällikkö Mervi Friman selittää.

Leima on myös merkki siitä, että henkilökunta tekee töitään läpinäkyvästi. Kampuksien tasolla leima tarkoittaa sitä, että jokaisella kampuksella on tasavertaiset palvelut ja opetus.

Arvioinnin suoritti Kansaillisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) auditiointiryhmä, joka kävi läpi kaikki suomalaiset korkeakoulut. Hamkissa auditiointiryhmä haastatteli toistasataa henkilöä ja kävi läpi kolme tutkinto-ohjelmaa.

Hamk valitsi kaksi englanninkielistä ohjelmaa, joista toinen oli sähkö- ja automaatioinsinöörin tutkinto ja toinen johtamisen ja yrittämisen tutkinto. Lisäksi auditiointiryhmä valitsi itse muotoilun tutkinnon tarkasteltavaksi.

Leiman saaminen ei ole aivan läpihuutojuttu. Esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoulu ei läpäissyt tänä vuonna ja Tampereen yliopisto auditioitiin kahdesti, ennen kuin se täytti vaatimukset.

Friman on varma, että laatuleimasta on apua neuvotteluissa Hamkin tulevaisuudesta valtion kanssa. Leima voi myös olla valtti, jolla kilpaillaan opiskelijoista.

-Nykyään kaupitellaan vaikka minkälaista koulutusta. Hankimme yhä enemmän kansainvälisiä opiskelijoita, ja siksi on hyvin tärkeää, että meillä on kansanväliset kriteerit täyttävää opetusta.

Eniten parantamisen varaa oli sidosryhmien osallistamisessa, mikä oli Frimanin mielestä arvattavissa.

-Emme osaa vielä tarpeeksi kuunnella paikkakuntalaisten odotuksia, eivätkä yritykset edelleenkään tunne meitä tarpeeksi hyvin, Friman toteaa.

Karvi peräänkuulutti myös kansainvälisten opiskelijoiden tutustuttamista yrityksiin. Osa Hamkin opiskelijoista pääsikin kesällä tekemään yhteisiä projekteja paikallisten yritysten kanssa. Vastaavaa toimintaa pitäisi Frimanin mielestä lisätä.

Friman iloitsee silti tuloksesta, sillä Hamk on ollut viime vuosina uudistuksen pyörteessä. Etenkin digitaalisuus sai kehuja arvioinnissa, joten suunta on ainakin oikea.

Leima on voimassa kuusi vuotta aina seuraavaan arviointiin asti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti