Lounais-Häme

Laboratorio antoi ohjeita näytteenotosta korona-aikana – Kiireettömät kokeet kannattaa jättää myöhemmäksi

Fimlab huomauttaa, ettei sen toimipisteissä oteta koronanäytteitä. Kuva: Esko Tuovinen
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri omistaa nyt Fimlabista alle kymmenen prosenttia.

Laboratorionäytteenoton turvallisuus koronaepidemian aikana on aiheuttanut keskustelua.

Näytteenottopalveluita Kanta-Hämeessä hoitava Fimlab Laboratoriot Oy kertoo tiedotteessaan, mitä se tekee sen eteen, että näytteenotossa käynti on mahdollisimman turvallista myös vallitsevien poikkeusolosuhteiden aikana.

Fimlab muistuttaa, että näytteenotto tiettyjen sairauksien ja sairauksien hoidon seurannassa on välttämätöntä myös poikkeustilanteessa.

Laboratoriot ovat rajoittaneet asiakasmääriään väljentämällä ajanvarausaikoja sekä sulkemalla ei-kiireellistä näytteenottoa ja vuoronumerolla asiointia. Fimlab on toistaiseksi keskeyttänyt vuoronumeroasioinnin suurimmissa toimipisteissään.

Asiakkaita kehotetaan siirtämään ei-kiireelliset näytteenotot myöhempään ajankohtaan.

Mikäli näytteenotto on välttämätöntä, asiakkaita suositellaan varaamaan aika toimipisteestä, joka toimii ainoastaan ajanvarauksella.

Kaikkien hengitystieoireita potevien asiakkaiden tulee välttää asiointia laboratoriossa. Fimlab myös huomauttaa, ettei sen toimipisteissä oteta koronanäytteitä.

Istuimia vähennetty

Laboratorioiden odotustiloista on tehty väljempiä vähentämällä istuimia. Fimlab kehottaa saapumaan näytteenottoon vasta juuri ennen varattua aikaa, ja näin välttämään tarpeetonta oleskelua odotustilassa sekä lähikontaktia toisiin asiakkaisiin.

Laboratoriossa toivotaan myös, että näytteenotossa ovat mukana vain välttämättömät saattajat. Muiden tulisi odottaa laboratorion ulkopuolella, jotta asiakasmäärät pysyvät kohtuullisina ja riittävät turvavälit asiakkaiden välillä toteutuvat.

Fimlab huomauttaa, että itse näytteenottotilanne harvoin ylittää kestoltaan 15 minuuttia, jonka katsotaan olevan altistumisen minimiaika.

Laboratorioiden henkilökunta kiinnittää näytteenotossa erityistä huomiota turvallisuuteen, ei työskentele sairaana ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta jokaisessa asiakastilanteessa.

Hengityssuojainten käytössä Fimlab noudattaa THL:n ja sairaanhoitopiirien infektioyksiköiden ohjeistuksia. Toistaiseksi ohjeistus ei edellytä hengityssuojaimen käyttöä näytteenottotilanteessa muussa kuin nielu- tai nenänielunäytteenotossa.

– Hengityssuojainten käyttö kohdennetaan vain välttämättömiin tilanteisiin niiden riittävyyden turvaamiseksi, Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila sanoo tiedotteessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

17.9.2020

Fingerpori

comic