Lounais-Häme

Lähdössä olleen lentokoneen matkustajat evakuoitiin savuhavainnon takia Helsinki-Vantaalla - Onnettomuustutkintakeskus aloittaa alustavan tutkinnan

Helsinki
03.08.2018, 21:05

Kotimaa

Lähdössä ollut matkustajalentokone tyhjennettiin ihmisistä savuhavainnon takia Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantaina iltapäivällä.
Matkustamossa lentokoneen etuosassa oli havaittu savua, ja sen takia koneen kapteeni teki päätöksen evakuoinnista, kertoi päivystävä palomestari Tommi Luhtaniemi lentokentällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tsekkiläisen Czech Airlinesin lentokoneessa oli 135 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Heidät evakuoitiin koneen liukumäkien kautta.
Luhtaniemen mukaan kone oli kiitotien lähtökynnyksellä, kun matkustamon riveillä 6 ja 7 havaittiin savua. Matkustajat olivat ilmoittaneet savusta henkilökunnalle, joka välitti tiedon koneen kapteenille.
– Koneen järjestelmät eivät reagoineet vielä tähän savuun, Luhtaniemi sanoi.
Hänen mukaansa matkustamossa oli havaittu savun hajua ja näkyvää savua. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella ja muilla viranomaisilla ei ole toistaiseksi tietoa siitä, mistä savu oli lähtöisin.

Matkustajien tunnelma ollut rauhallinen

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtavan tutkijan Ismo Aaltosen mukaan savun aiheuttajaa lähdetään etsimään lentokoneen omista järjestelmistä.
– Ei ole mitään syytä epäillä, että jollakin matkustajalla olisi laukku syttynyt.
Aaltonen kertoi, että koneesta ei ole löytynyt mitään jälkiä tulipalosta.
Evakuoidut matkustajat kuljetettiin busseilla lentokentän terminaaliin. Kukaan ei loukkaantunut evakuoinnissa pieniä naarmuja lukuun ottamatta. Ketään ei tarvinnut viedä sairaalaan tai muuhun jatkohoitoon.
Lentokentällä matkustajia tapaamassa ja puhuttamassa oli Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijöitä. Kriisityöntekijä Sirpa Strömberg kertoi tiedotustilaisuudessa, että matkustajien tunnelma on ollut rauhallinen, eikä erittäin järkyttyneitä ihmisiä ole ollut.

Otkes selvittää tapahtumia

Aaltonen kertoi, että Otkes on päättänyt aloittaa alustavan tutkinnan tapauksesta. Hänen mukaansa tutkinta kohdistuu erityisesti evakuoinnin sujumiseen.
– Voin sanoa jo tässä vaiheessa muutamia matkustajia kuulleena, että tarvetta varmaan on nimenomaan evakuoinnin selvittämiseen, että miten se sujui, Aaltonen sanoi.
Hänen mukaansa lentokoneen mustat laatikot irrotetaan ja lähetetään tutkittavaksi. Koneen miehistö oli kuultavana tapahtumista jo perjantai-iltana.
Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta ilmaliikenneonnettomuudesta hieman ennen kello neljää iltapäivällä.
Czech Airlinesin lennon oli määrä lähteä Prahaan kello 15.40. Finavian mukaan tapauksella oli vain vähäisiä vaikutuksia muuhun lentoliikenteeseen. Lentoyhtiön vastuulla on matkustajien korvaavista lennoista ja mahdollisista yöpymisistä huolehtiminen.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti