Lounais-Häme Forssa

Lähes 4 000 nimeä Ruostejärven leirikeskuksen adressiin: Forssan prioriteettilistalle leirikeskus ei kuitenkaan pääse

Forssan kaupunginjohtajan prioriteettilistalla lakisääteisistä palveluista huolehtiminen ajaa Ruostejärven leirikeskuksen remontoinnin edelle.
Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (vas.) ja sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen vastaanottivat kaupunginvaltuutettu Tapio Virtaselta vasemmistoliiton ja perussuomalaisten keräämän adressin Ruostejärven kesäsiirtolan kunnostamisen puolesta. Taustalla kerääjiin lukeutunut vasemmistoliiton Manu Mäkinen. Vetoomukseen kertyi maanantaihin mennessä 3834 nimeä.

Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten adressi Ruostejärven leirikeskuksen puolesta keräsi lähes 4 000 nimeä. Nimien keruu aloitettiin kesällä.

Vetoomuksen puuhamiehenä toiminut kaupunginvaltuutettu Tapio Virtanen (vas.) luovutti adressin maanantaina Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemelle ja sivistysjohtaja Jarmo Pynnöselle.

– Adressin nimimäärä kertoo kansan tahdosta. Allekirjoittajista noin 80 prosenttia on Forssassa, loput seutukunnalta. Vaimoni on käynyt nimilistat läpi ja perannut epäasiallisuudet pois. Toki joitakin päällekkäisyyksiä tulee väkisin, Virtanen kertoo.

– Aika kovapäisiä ovat, jos tällä ei ole mitään merkitystä virkamiesten ja poliitikkojen linjauksiin. Kyse olisi forssalaisen kansanvallan halveksumisesta. Luotan virkamiehiin ja päätöksentekijöihin, että adressi huomioidaan ja töihin ryhdytään, hän jatkaa.

Kesäniemi sanoo kunnioittavansa kaikkien mielipidettä, mutta hänen kantaansa leirikeskuksen tilanteesta adressi ei vaikuta. Forssan kaupunki on linjannut, että leirikeskukselle ei tehdä lähitulevaisuudessa mitään, vaan se toimii reservinä.

– Puhutaan yli miljoonan euron investoinnista. Tällä hetkellä ja tällä taloustilanteella leirikeskuksen remontointi ei ole prioriteettilistani kärjessä. Edelle menevät sosiaali- ja terveystoimen, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen lakisääteiset palvelut, Kesäniemi sanoo.

Hän muistuttaa, että Forssan kaupunki satsaa tällä hetkellä liikuntapalveluiden 153 euroa asukasta kohden, kun koko maan keskiarvo on Kesäniemen mukaan 46 euroa.

Kaupunginjohtaja antaa adressin kerääjille tunnustusta ja kiitosta yhdessä tekemisen merkityksestä. Kesäniemi lupaa, että vetoomukseen suhtaudutaan sen edellyttämällä arvokkuudella.

– Voi olla, että vetoomus käsitellään kiireellisenä sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan kautta.

Kesäniemi väläyttää viiden Forssan seudun kunnan yhteisen leirikeskuksen puolesta. Hän ei ota kantaa siihen, missä kunnassa se sijaitsisi, mutta pitää yhtenä mahdollisuutena Ruostejärven leirikeskusta.

– Jos keskityttäisiin viiden kunnan yhteiseen leirikeskukseen, sen käyttöaste nousisi ja sitä voisivat hyödyntää myös yhdistykset ja järjestöt. Leirikeskus pitäisi remontoida esteettömäksi, jotta kaikkien tahojen toimiminen siellä olisi mahdollista. Tämä myös pienentäisi kuntakohtaisia kustannuksia.

Virtanen myöntää, että sinänsä Forssan kaupungilla ei ole varaa kunnostaa leirikeskusta, kuten ei ole varaa jäähallin, Feeniksin tai Vesihelmenkään kunnostukseen. Virtasen syyttävä sormi osoittaa monitoimikeskuksen suuntaan.

– Maksamme etukäteen uutta rakennusta, Virtanen sanoo.

Hänen mielestään leirikeskus kuuluu 17 000 asukkaan kaupungin tarjoamiin palveluihin. Virtasen mukaan remontoitu leirikeskus palvelisi muitakin kuin lapsia ja nuoria.

– Eikä sitä tarvitse kunnostaa kertarysäyksellä. Se voidaan tehdä moduuli kerrallaan oppilastöinä. Nuorten työpajakin olisi kunnostuksessa yksi vaihto.

Forssan kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkönä toimiva Virtanen on omien sanojensa mukaan pitänyt leirikeskuksen kunnostamisen teemaa yllä 1990-luvun alkupuolelta, jolloin keskuksen kunnossapitovastuu siirrettiin säästösyistä opetuspuolelta nuorisotoimelle.

– Monitoimikeskuksen osalta kuultiin johdattelevilla kysymyksillä lapsia, miksei siis leirikeskuksen kohdalla. Olen virkamiehenä jättänyt kirjelmän, että lapsia pitäisi kuulla. Lapsiystävällisen kaupungin ensimmäinen teesi on, että lapsia on kuultava heitä koskevissa asioissa, Virtanen huomauttaa.

Forssan kaupungin sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen lupaa että lapsia kuullaan, jos leirikeskuksen kohtalo tulee jälleen valmisteluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

Virtanen sanoo, että leirikeskuksen remonttiin palataan ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä kaupunginvaltuustossa.

– Sen jälkeen en enää palaa tähän asiaa, Virtanen toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic