Lounais-Häme Forssa

Lähes joka kodissa säilötään elektroniikkaromua - Puhelimet ja muut laitteet sisältävät kierrätettäviä arvometalleja

Etenkin puhelimet sisältävät suuria määriä kierrätettäviä materiaaleja.
Pienelektroniikkaa voi kierrättää ilmaiseksi. Keräyspisteitä on esimerkiksi uutta elektroniikkaa myyvien kauppojen luona. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pienelektroniikkaa voi kierrättää ilmaiseksi. Keräyspisteitä on esimerkiksi uutta elektroniikkaa myyvien kauppojen luona. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suurimmassa osassa suomalaisista kodeista säilötään käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jotka voisivat olla kierrätettävissä.

Yhdestä viiteen laitetta on 64 prosentilla kotitalouksista ja kuudesta kymmeneen laitetta 13 prosentilla. Yli kymmenen käytöstä poistunutta laitetta on seitsemällä prosentilla kotitalouksista.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen valtakunnallisesta kyselystä.

Suomalaisten kotonaan säilyttämän elektroniikkajätteen määrää ei ole aiemmin tutkittu. Nyt tiedetään, että maassa on vähimmilläänkin ainakin viiden miljoonan laitteen käyttämätön raaka-ainevaranto.

Kierrätyksessä laitteiden harvinaiset arvometallit saadaan uudelleen käyttöön.

Kierrätysmateriaaleilla voidaan alentaa uusien akkujen ja mikropiirien tuottamisessa kuluvaa energiaa ja muita resursseja sekä vähentää niiden ympäristövaikutusta.

Tilastokeskus arvioi, että etenkin vanhat puhelimet ja kannettavat tietokoneet jäävät helposti kierrättämättä, vaikka ne sisältävät suurimmaksi osaksi kierrätyskelpoisia materiaaleja.

 

Käytetyt laitteet voi palauttaa kauppojen keräyspisteisiin sekä moniin elektroniikkaa myyviin kauppoihin ilmaiseksi. FL

Lähde: Tilastokeskus, vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitalouksissa -kysely

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic