Lounais-Häme

Lähes joka toinen valitsisi etätyön: Valtteina eritoten joustavuus ja työrauha – Myös tehokkuus kasvaa etätöissä

Työkavereita ja työpaikan ilmapiiriä kaivataan, mutta kyselyn mukaan 44 prosenttia valitsisi etätyön työpaikalla tehtävän työn sijaan.
Kodeissa on nyt päivisin ahdasta, joten paras mahdollinen etätyöpiste voi löytyä jopa vaatehuoneesta. Kuva: Esko Tuovinen
Kodeissa on nyt päivisin ahdasta, joten paras mahdollinen etätyöpiste voi löytyä jopa vaatehuoneesta. Kuva: Esko Tuovinen

Koronan aiheuttama etätyön kasvu on ollut monelle suomalaiselle positiivinen kokemus, sillä se on johtanut parempaan elämänhallintaan ja tehokkuuden kasvuun. Näin voi tulkita kotimaisen ohjelmistoyritys Statzonin tekemää verkkokyselyä.

Kyselyn mukaan lähes joka toinen, 44 prosenttia vastaajista, sanoi valitsevansa etätyön, jos hänen pitäisi valita työpaikalla ja etänä tehtävän työn väliltä. Loput 56 prosenttia vastaajista tekisi mieluummin töitä työpaikalla.

– Ilmeisesti sosiaalisessa mediassa olleet tarinat lapsiperheiden vanhempien raastavista etätyöpäivistä eivät ole koko totuus. Suomalaiset tuntuvat arvostavan nykyistä etätyökokemusta, Statzonin toimitusjohtaja Kimmo Kuokkanen sanoo. Verkkokysely toteutettiin 25.–30.3. välisenä aikana.

Etätyön valteiksi kohoavat joustavuus ja työrauha, mikä selittänee osittain myös kokemusta tuottavuuden lisääntymisestä. Myös rahaa säästyy, kun ruokailu tapahtuu kotona eikä rahaa kulu siirtymisiin. Ajan säästö nähdään sekin merkittäväksi etätyön mukanaan tuomaksi eduksi.

Työpaikalta kaivataan eritoten työkavereita, ilmapiiriä ja tiimihenkeä sekä työpaikan etuja, joita ei erikseen määritelty.

Lue myös: Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi.

Miehet työpaikkakeskeisempiä

Eroja löytyy miesten ja naisten välillä. Miehet menevät naisia mieluummin työpaikalle. Syy löytyy työpaikan sosiaalisesta ilmapiiristä, tiimihengestä ja työkavereista.

– Työpaikan sosiaalisten suhteiden ja tiimihengen ylläpitämiseen sekä tiimien toimimiseen on hyvä kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomiota, Kuokkanen toteaa.

Joka kolmas tekee säännöllisesti etätöitä

Etätyö on suomalaisille jo aiemmin melko tuttua. Eurostatin tilastojen mukaan etätyö on kasvanut voimakkaasti tämän vuosikymmenen aikana Suomessa. Vuonna 2018 lähes joka kolmas suomalainen teki etätöitä joskus tai usein.

Kyselyyn vastanneista 389 suomalaisesta joka kolmas (34 prosenttia) teki useimmin juuri etätöitä. Eniten etätyötä arvostavat pienten yritysten työntekijät.

Näin vastattiin:

Mitä arvostat eniten etätyössä/työpaikalla:

Työpaikan edut (6 prosenttia / 94 prosenttia).

Työkaverit (3/97).

Työelämän tasapaino (48/52).

Tuottavuus (60/40).

Tiimihenki (5/95).

Rauha (88/12).

Rahan säästö (95/5).

Nautinnollisuus (48/52).

Joustavat työajat (89/11).

Joustava työskentelypaikka (77/23).

Itsenäisyys (94/6).

Ilmapiiri (16/84).

Vetäytyminen (90/10).

Ei keskeytyksiä (85/15).

Ajan säästö (94/6).

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic