Lähes neljän vuoden takaisesta Tesoman henkirikoksesta ei rangaistusta - syytetty oli syyntakeeton

Tampere
21.11.2018, 16:48

Kotimaa

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi Tampereen Tesoman taposta syytetyn syyntakeettomaksi mielentilatutkimuksen lopputuloksen mukaisesti. Hänen katsottiin syyllistyneen syyntakeettomana tehtyyn tappoon, eli hän ei ollut täydessä ymmärryksessä teon tehdessään. Mies määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.
Rikos oli pitkään selvittämättä, kunnes epäilty ilmoittautui itse poliisille maaliskuun lopulla tänä vuonna. Mies halusi tunnustaa teon, koska oli ajatellut, että uhrin omaisille aiheutuisi mielenterveysongelmia, jos heidän pitäisi elää pelossa. Hän kertoi, että teko aiheutti ongelmia myös hänelle itselleen.
Syytetty myönsi oikeudessa syyllistyneensä tappoon. Teolle ei ole ilmennyt selkeää motiivia. Mies arveli olleensa psykoosissa teon aikaan. Veistä hän piti kertomansa mukaan mukana omaksi suojakseen tai voidakseen puuttua väkivaltatilanteisiin.
– Hän oli tapahtuma-aikoihin nähnyt paljon harhoja ja tapahtuman yhteydessä nähnyt harhan mustiin pukeutuneesta henkilöstä, joka oli seurannut (miestä) ja puhunut pahoja asioita, tuomiossa sanotaan.
Hän sanoi, ettei suunnitellut tekoa etukäteen.

Pummasi tupakan ja iski puukolla sydämeen

Tuomittu ja veriteon uhriksi joutunut mies kohtasivat kävelytiellä kello 23:n jälkeen. He eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Uhriksi joutunut mies oli palaamassa paikallisesta pubista. Tuomittu oli oikeuden mukaan seurannut uhria ja pyytänyt tältä tupakanjämiä. Tupakan saatuaan hän kulki jonkin matkaa toisen miehen rinnalla.
Pian tuomittu jättäytyi tupakan antaneen miehen taakse ja otti tätä hartiasta kiinni, jonka jälkeen kävi miehen kimppuun puukolla. Useista puukoniskuista yksi osui sydämeen. Tämän jälkeen tuomittu tiputti kertomansa mukaan veitsen kiven viereen ja heitti tupen puun juurelle. Sitten hän pakeni paikalta ja päätyi kotiinsa.
Vainajan löysi lehdenjakaja aamukuuden maissa.
Oikeus totesi, että tuomitun kertomus tapahtumista täsmää viranomaisten selville saamiin seikkoihin.

Paikallisilta ehdittiin kerätä lähes tuhat dna-näytettä

Henkirikos tapahtui joulukuun 2014 lopulla. Esitutkinnan aikana kerättiin Tesomalta lähes tuhat dna-näytettä alueen miehiltä. Poliisin kohteliaaksi nuoreksi mieheksi luonnehtima tuomittu oli muuttanut Tesomalta Tampereen keskustaan kesällä 2015.
Myös rikoksensa tunnustaneen tuomitun dna:ta verrattiin puukon tupesta otetun näytteen kanssa. Näyte täsmäsi.
STT ei julkaise syyntakeettoman nimeä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic