Lounais-Häme Forssa

Lähes sadan vuoden edestä kokemusta eläkkeelle – Marjo Niittymäki ja Ritva Sunell tekivät Forssan kaupungilla pitkät työurat

"Työtä ja työyhteisöä tulee eläkkeelle jäädessä ikävä. Olemme saaneet tehdä aina työtä, josta olemme tykänneet."
Marjo Niittymäki ja Ritva Sunell olivat tämän viikon tiistaina Forssan kaupungintalossa töissä viimeistä päivää. Kuva: Tapio Tuomela
Marjo Niittymäki ja Ritva Sunell olivat tämän viikon tiistaina Forssan kaupungintalossa töissä viimeistä päivää. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungintalosta siirtyy lähes sadan vuoden edestä työkokemusta eläkkeelle. Toimistosihteeri Marjo Niittymäki jää eläkkeelle oltuaan 48 vuotta kaupungin palveluksessa. Palvelusihteeri Ritva Sunell siirtyy eläkkeelle 45 vuoden työrupeaman jälkeen. He tekivät viimeisen työpäivänsä tämän viikon tiistaina ennen lomalle jäämistä. Ensimmäinen virallinen eläkepäivä koittaa 1. kesäkuuta.

– Työtä ja työyhteisöä tulee eläkkeelle jäädessä ikävä. Olemme saaneet tehdä aina työtä, josta olemme tykänneet, Niittymäki ja Sunell sanovat.

Niittymäki ja Sunell ovat viimeiset kaupungin työntekijät, jotka olivat töissä myös vanhassa kaupungintalossa Koskisillan pielessä. Nykyinen kaupungintalo valmistui vuonna 1977, ja Niittymäki ja Sunell ovat myös viimeiset työntekijät, jotka ovat työskennelleet nykyisessä kaupungintalossa alusta asti.

Aluksi lähetiksi ja sisälähetiksi

Sunell asuu Humppilassa ja on syntyisin Matkusta Koijärveltä, joka kuuluu nykyään Forssaan. Niittymäki on paljasjalkainen forssalainen. Ennen Forssan kaupungin palvelukseen tuloaan he olivat olleet kesätöissä kaupassa, mutta kaupungin tarjoama työ oli ensimmäinen varsinainen työpaikka. Niittymäki tuli 16-vuotiaana lähetiksi ja Sunell 19-vuotiaana sisälähetiksi.


”Koska minulla ei ollut vielä ajokorttia, kiersin fillarilla ympäri kaupunkia viemässä kaupunginhallituksen jäsenille kokousten esityslistoja.”


– Kävin pankeissa ja postissa hoitamassa kaupungin asioita. Koska minulla ei ollut vielä ajokorttia, kiersin fillarilla ympäri kaupunkia viemässä kaupunginhallituksen jäsenille kokousten esityslistoja, Niittymäki kertoo.

Niihin aikoihin paperia kului paljon

Sunell jakoi sisälähettinä kaupungintalon sisällä postin vastaanottajilleen. Sisälähetin tehtävästä hän siirtyi monistamonhoitajan apulaiseksi, ja kun kaupungintalolle tuli 1990-luvulla oma painokone, Sunellista tuli painaja.

– Niihin aikoihin paperia kului paljon. Kun esimerkiksi Vesihelmi valmistui vuonna 1993, teimme siitä painopaperille isoja esitteitä, Sunell muistelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toimistosihteeri Marjo Niittymäki ja palvelusihteeri Ritva Sunell työskentelivät Forssan kaupungin palveluksessa pitkälti yli 40 vuotta. Kuva: Tapio Tuomela

2000-luvulta lähtien Sunell on vastannut kaupungin toimistotarvikevarastosta. Sieltä toimitetaan värikasetteja, kyniä, muistivihkoja ja muita toimistotarvikkeita kaupungin kaikkiin yksiköihin ja osakkuusyhtiöihin, kuten Loimijoen Kuntapalveluihin ja Loimi-Hämeen Jätehuoltoon.

– Tehtäväni on ollut seurata mitä tarvikkeita pitää tilata lisää ja huolehtia tarvikkeiden laskutuksesta, Sunell kertoo.

Työ on muuttunut todella paljon

Niittymäki siirtyi parin kolmen vuoden lähettinä työskentelemisen jälkeen keskushallinnon puolelle, jossa hän kirjoitti aluksi kirjoituskoneella kokousten esityslistoja ja pöytäkirjoja ja kopioi niitä kaikkien tarvitsijoiden käyttöön. 1990-luvulla Niittymäki työskenteli kaupungilla tekstinkäsittelijänä, rakennusvalvonnan toimistosihteerinä ja vuoden verran Vesihelmen kassatoimihenkilönä. 20 vuotta sitten hän palasi juurilleen kaupungintaloon kirjaajan tehtävään käsittelemään saapuvaa ja lähtevää postia.

– Kirjoituskoneella kirjoittaminen päättyi 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa, ja tilalle tulivat tietokoneet. Sähköisyys on lisääntynyt ja uusia ohjelmia on tullut koko ajan, joten työ on muuttunut todella paljon. On ollut mielenkiintoista olla mukana kehittämässä uusia työprojekteja. Uusien sähköisten palveluiden käyttöönotto on tehnyt työstä myös vaihtelevaa, Niittymäki sanoo. FL

Lue myös: Kaupungin työntekijä voi saada esimerkillisestä työsuorituksesta riihikuivaa – Forssan kaupunki ottaa käyttöön pika- ja kertapalkkiot (FL 16.9.2019)

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic