Lounais-Häme

Lähimaksun raja nousee pian 50 euroon – Pankkien mukaan korttia ei voi veloittaa huomaamatta

Tinja Uusimäki käytti lähimaksua asioidessaan Forssan K-Supermarketissa loppuvuodesta 2017.

Lähimaksamisen raja kauppojen kassoilla nousee huhtikuun aikana 50 euroon. Raja muuttuu vaiheittain, eikä kaikille korteille ja maksupäätteille yhtä aikaa.

Maksukortin myöntäneet pankit ilmoittavat asiakkailleen, miten ja milloin suurempi lähimaksu on mahdollista.

Lähimaksun suosio on kasvanut nopeasti. Ensimmäiset lähimaksukortit tulivat käyttöön vuonna 2013, ja nyt ostoksista jo noin 40 prosentin arvioidaan tehtävän lähimaksuina.

Useissa maissa lähimaksurajaa on nostettu jo aikaisemmin tai nostetaan lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Tanskassa yläraja on 350 kruunua eli noin 47 euroa ja Norjassa yläraja nousee 400 kruunuun eli 42 euroon.

 

Lähimaksun turvallisuus on herättänyt myös epäilyksiä.

Pankkien mukaan lähimaksaminen on turvallista, koska kortti tai puhelin pitää tuoda kiinni lukijaan, jotta maksu onnistuu.

Aamulehden haastattelema Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Petri Nikkilä sanoo, että myös kuluttajat ovat toivoneet lähimaksujen ylärajan nostamista.

–Lähimaksamiseen ei ole havaittu liittyvän normaalia suurempaa riskiä, ja koska se joiltain osin jopa vähentää korttimaksamiseen liittyviä riskejä, kuten tunnusluvun urkintaa, pidämme muutosta positiivisena, Nikkilä sanoo lehden haastattelussa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic