Lounais-Häme Humppila

LähiPuoti Remes muuttaa Humppilassa Kukkataloon – Kimmo Remes vetäytyy vetovastuusta, mutta jatkaa lähiruokalähettiläänä

Lähiruokakaupan pioneeri, kuudetta vuotta toimiva LähiPuoti Remes on muuttamassa Humppilassa 2-tien varteen Kukkataloon.
Kimmo Remes (vas.) ja kahvila-ravintolan vetäjäksi tuleva Päivi Lehti sanovat Kukkatalon tarjoavan hyvän näyteikkunan lähiruoan laajaan tarjontaan. Avajaisia vietetään Humppilassa ensi viikon perjantaina.

LähiPuoti Remeksen lähiruoasta kiinnostuneille kuluttajille suunnattu puoti ja kahvila-ravintola avataan Humppilan Kukkataloon perjantaina 24. päivä tätä kuuta. Puodissa on myynnissä laaja valikoima lähiruokaa jauhoista limonaadeihin, mehuihin ja hilloihin kymmeniltä eri tuottajilta.

Lauantaina 25.8. Kukkatalon pihalla ja Myllyn alueella Humppilan kunta ja Yhdessä Enemmän -hanke järjestävät sadonkorjuumarkkinat ja markkinavieraat voivat silloin poiketa myös Lähipuodissa ostoksilla.

Kuudetta vuotta LähiPuoti Remestä pyörittävä Kimmo Remes sanoo, että avattava kahvila-ravintola tulee toimimaan lähiruokatuotteiden laajan kirjon näyteikkunana tavallisten kuluttajien suuntaan. LähiPuodin varasto on jo siirretty Ylikauppilantieltä Kukkataloon.

 

Remes on ollut vuosia lähiruoan puolestapuhuja ja maata eduskuntaa myöden kiertänyt lähettiläs. Hän sanoo, että lähiruokabisneksen pyörittäminen on ollut taloudellisesti raskasta. Lähiruoka on helppo juhlapuheiden teema, mutta toiminnan pyörittäminen kohtaa melkoiset taloudelliset haasteet. Tuotteiden kaupassa marginaalit ovat ohuet ja volyymien pitäisi olla tämän myötä suuria.

Kahvila-ravintola tulee tarjoamaan lähialueen tuottajien raaka-aineista valmistettuja hampurilaisia ja muita pikkusuolaisia perinteisen tarjonnan lisäksi. Haussa on myös anniskeluluvat, jonka myötä suunnitelmissa on pienpanimotuotteiden myynnin aloittaminen.

– Meidän ruokalistalle ei varmasti tule ananasta ja riisiä, Remes sanoo.

Remes sanoo olevansa pettynyt siihen, kuinka lähiruokaa kohdellaan esimerkiksi julkisten hankintojen piirissä. Poikkeuksiakin on. Hän sanoo lähes kaikkien Lounais-Hämeen kuntien olevan yrityksen asiakkaina. Myyntiä on myös mm. Loimaan ja Someron kaupungeille sekä Punkalaitumen ja Urjalan kunnille.

– Lähiruoka ei kiinnosta tarpeeksi vaikka tuoreet lähituotteet merkitsevät myös pienempää hävikkiä ja parempaa työllisyyttä alueelle. Selvästi on nähtävissä, että kaikilla päättäjillä ei ole todellista tahtoa lisätä lähiruoan osuutta esimerkiksi kouluruokailuissa.

– Eikä tämä ole pelkästään taloudellinen kysymys. Lähiruoka ei ole kalliimpaa kuin muut raaka-aineet. Itse ainakin haluan katsoa mitä suuhuni laitan, enkä halua suuhuni pitkälle prosessoituja, teollisia elintarvikkeita, Remes sanoo.

 

Alkuvaiheessa kahvila-ravintola on auki perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–17 mutta tulevaisuudessa halutaan vastata kysyntään ja kehittää ihmisten tarpeiden ja toiveiden mukaista ravintolatoimintaa. Kahvila-ravintolaa tulee hoitamaan Päivi Lehti, joka on ensi vuoden alkuun myös Pilvenmäen ravintolapäällikön sijainen. Lehdestä tulee myös lähipuodin osakas.

Muina aikoina myymälän tuotteita myy samojen tilojen yhteydessä toimiva kukkakauppa, joka on auki päivittäin kello 9–18.

Myös varastoa ja tukkutoimintaa jo muutaman vuoden pyörittäneestä Tiia Hautamäestä on tullut yrityksen osakas. Hautamäki hoitaa tilausten ja tukkukaupan lisäksi tukkukuljetukset. Kunta-asiakkaiden lisäksi LähiPuodilla on myyntiä esimerkiksi Eerikkilän urheiluopiston ja Pilvenmäen raviradan keittiöihin.

Tänä vuonna LähiPuoti Remeksen liikevaihto on noin 300 000 euroa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

Lähiruoka vaatii vielä tuotekehittelyä

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic