Lounais-Häme

Lähiruoka vaatii vielä tuotekehittelyä

 

Viime kesänä perustettu Lähiruoka-Akatemia ry pyrkii yhdessä lähialueiden toimijoiden kanssa tekemään lähiruoan tuotekehittelyä sekä kehittämään toimitusketjuja ja aluetaloutta.

-Meillä on jo seudulla toimiva lähiruokaketju. Kaikilla siinä mukana olevilla tuottajilla, toimijoilla ja käyttäjillä on silti paljon asioita, joita pitää kehittää, Lähiruoka-Akatemian projektipäällikkö Mertsi Töttölä sanoo.

Tuotteiden ja palvelujen kehittämistä tapahtuu muun muassa Lähiruoka-Akatemian järjestämissä innovaatioiltapäivissä. Iltapäivien aikana on tarkoitus auttaa ihmisiä esimerkiksi suurkeittiöistä, ravintolapuolelta ja tuottajapuolelta löytämään toisensa.

-Tarkoitus on saada keskustelua aikaiseksi. Kaikki kuitenkin tekevät omaa työtään omalla tavallaan. Yhden iltapäivän aikana pyrimme aina luomaan jonkin konkreettisen kokeilun.

Töttölä nostaa esimerkiksi keittojuuresmixin, joka syntyi, kun tuottajia ja suurkeittiöiden väkeä istutettiin saman pöydän ääreen keskustelemaan tarpeistaan. Kävi ilmi, että suurkeittiöt haluaisivat tuoreita, valmiiksi pilkottuja keittojuureksia.

-Keittojuuresmix on nyt jäänyt elämään. Suurkeittiöiden ruokapalvelujohtajilla oli selvä tarve, jonka tuottajat pystyivät toteuttamaan, Töttölä kuvaiee.

Nyt samantyyppinen haaste on, kun suurkeittiöt haluaisivat yhä useammin käyttöönsä puolivalmisteita.

-Tuottajan jalostusprosessi loppuu johonkin, ja jos tuote halutaan valmiimpana, meidän täytyy kokeilla, miten se onnistuu. Kaikki pitää lähteä asiakaslähtöisesti, meidän on turha koittaa keksiä, mitä he tarvitsevat.

Lähiruoka-Akatemia pyrkii myös saamaan lähiruokaa ja luomutuotteita yhä useammin ruokapöytään asti esimerkiksi tuottamalla ravintolalle tai suurkeittiölle lähiruokakokeilun.

Akatemian pohjalla on Töttölän tausta Forssan seutumarkkinoinnin parissa, jonka yhtenä keskeisenä osana olivat maaseutu ja lähiruoka.

-Olin siellä viisi vuotta, minkä jälkeen lähiruokatukkutoimintamalli otettiin käyttöön Forssan seudulla. Siitä tämä kaikki lähti liikkeelle. Tämä on siis jatkoa toiminnalle, jota olemme tehneet jo pitkän pätkän, Töttölä kertoo yhdistyksen synnystä.

Lähiruoka-Akatemia jatkaakin Forssan alueen lähiruokaperinteitä. Alueella on toiminut useitakin lähiruokaan keskittyviä hankkeita ja humppilalainen LähiPuoti Remes voitti jopa vuoden lähiruokateko -palkinnon vuonna 2014.

-Kimmo Remeksen lähiruokatukkumalli on aika ainutlaatuinen Suomessa, siksi jatkamme Lähiruoka-Akatemian kanssa sen ympärille kehittämistä, Töttölä kuvailee.

Orastava Aurinko -porkkanatilan yrittäjä Irmeli Vinnikainen on Lähiruoka-Akatemian perustaja- ja hallitusjäsen.

-Olin taannoin kuntoutuksessa Kerimäellä. Huomasin, että siellä kaikki on paikallista, ja paikalliset ihmiset puhaltavat yhteen hiileen. Sitä samaa haluan Forssan seudullekin, Vinnikainen sanoo.

Porkkanat pitävät Vinnikaisen kiireisenä, mutta Lähiruoka-Akatemian toimintaan yrittäjä lähti mielellään.

-Tässä mukana ollessa pysyy ajan tasalla ja pystyy tuomaan omia ajatuksia ja ideoita ulos. Oli paljon asioita, jotka kannustivat mukaan. Nyt lähiruoka ja luomu ovat muotiasioita, Vinnikainen toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti