Lounais-Häme

Lähitorilla ikäihmistä autetaan arjen pienissä ja suurissa pulmissa

Mahtavaa, piristävää.

Greetta Rantanen ja Toivo Puha kiittelevät Urjalassa alkanutta Lähitoria, jonka avajaisia vietettiin perjantaina.

Aina perjantaisin päivätoiminnan tiloissa järjestettävä Lähitori on paikkakunnan ikäihmisille tarkoitettu kohtaamispaikka.

Lähitorilla ikäihmiset voivat jutella keskenään ja saada vanhustyön ammattilaisilta apua mahdollisiin ongelmiinsa.

-Nyt käännetään ratasta ympäri. Jos aiemmin ikäihmisille on vain esitelty erilaisia mahdollisuuksia, joista he voivat valita, nyt lähdetään liikkeelle asiakkaan näkökulmasta: mitä hän haluaa ja tarvitsee, Urjalan kunnan vanhustyön esimies Merja Niekka kuvailee.

Niekan mukaan Lähitorilla voi puhua mistä tahansa ongelmasta, pienestä tai suuresta. Jos esimerkiksi kuulolaite reistailee, asiakasohjaaja Seija Korkiakangas auttaa. Jos ikäihminen etsii vaikkapa kerhotoimintaa, hänelle pyritään sellaista löytää.

-Eräälle kävijälle soitin juuri ajan laboratoriotutkimukseen, Korkiakangas antaa esimerkin.

Jatkossa Lähitorilla on joka perjantai myös ohjelmaa ajankohtaisista ikäihmisiä koskevista aiheista.

Rantanen kertoo, että osa hänen tutuistaan on todennut Lähitorista puhuttaessa, että ”eivät he vielä ole sellaisessa kunnossa, että pitäisi sellaiseen mennä”. Niekan mukaan Lähitori on kuitenkin paikka nimenomaan virkeille ikäihmisille.

-Tavoite on, että ihminen saisi mahdollisimman pitkään asua omassa kodissa. Yritämme auttaa siinä, kotisairaanhoitaja Korkiakangas vahvistaa.

Lähitori on osa käynnissä olevaa valtion vetämää Ikäneuvo-hanketta.

Hankkeella luodaan Pirkanmaan alueelle yhtenäistä asiakasohjauksen ja neuvonnan mallia tulevaa sote-uudistusta silmällä pitäen.

Urjala on yhtenä kokeilukuntana yhdessä Akaan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Ikäneuvolle 2,34 miljoonaa euroa rahaa. Hanke kestää lokakuuhun 2018 saakka.

Lähitorin lisäksi Ikäneuvo-hanke näkyy Urjalassa uuden puhelinneuvontapalvelun muodossa.

-Ikäihminen voi soittaa neuvontapuhelimen numeroon missä tahansa asiassa. Hänet neuvotaan avun luo, Korkiakangas kertoo.

-Puhelimeen vastaava terveydenhoitaja voi ohjata soiton esimerkiksi minulle, jonka jälkeen kartoitamme tilanteen ja suunnittelemme, miten asiassa edetään. Teemme myös seurantaa: onko ihminen ollut tyytyväinen saamaansa apuun.

Lähitorin ja puhelinneuvonnan tavoite on ennen kaikkea olla matalan kynnyksen palveluita.

-Kynnys soittaa on todella matalalla. Kysyä voi mitä vain, ja asiaan saa apua, Rantanen uskoo. FL

Urjalan Lähitori perjantaisin
Lähitoria järjestetään joka perjantai klo 9–12 päivätoiminnan tiloissa osoitteessa Sairaalantie 7, Urjala.Ohjelmaa Lähitorilla on aina klo 10–11 vaihtuvalla teemalla:10.11. Kelan korvausmuutokset ja ajankohtaiset asiat, Urjalan apteekki.17.11. Ikääntyvän toimintakyvyn tukeminen, Kuntoaskel.24.11. Arjen apuvälineet, Apukauppa.1.12. Ikäihmisten toiminta, Urjalan seurakunta.8.12. Toiminnan esittely, Kotipalvelu Finna.Joulutauko 15.12.–5.1.Apua puhelimessa:Neuvontapuhelin tarjoaa tietoa muun muassa erilaisista palveluista, raha-asioista ja harrastusmahdollisuuksista.Puhelin palvelee aina arkisin klo 8.30–16.Neuvontapuhelimen numero on 040 7333949.

Uusimmat

Fingerpori

comic