Lounais-Häme

Laillisuusvalvoja: Vaatimus transihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä pitää poistaa pikaisesti

Helsinki
06.11.2018, 20:26

Kotimaa

Ihmisoikeusongelmana pidetty transihmisten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on jäämässä seuraavan hallituksen ratkaistavaksi. Translakia ei ehditä muuttamaan enää tällä vaalikaudella eli ennen ensi kevään vaaleja, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) STT:lle.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin vaatii tuoreessa päätöksessään transihmisten elämään vaikuttavan lain pikaista muuttamista.
– Kiirehdin translain muuttamista siten, että siitä poistetaan lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä, Sakslin kirjoittaa.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi viime vuoden huhtikuussa, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta. Vajaa vuosi sitten joulukuussa Suomen ihmisoikeusvaltuuskunta puolestaan vaati kirjeessään pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja tämän hallitukselle, että translakia muutetaan pikaisesti.
– Kyseessä on perustavaa laatua oleva oikeuden loukkaus, linjasi lähes 40-henkinen ihmisoikeusvaltuuskunta, johon kuuluvat muun muassa Suomen ylimmät laillisuusvalvojat ja erityisvaltuutetut.

Hallituksen sisällä eripuraa?

Ihmisoikeusongelman ratkaisemista näyttävät jarruttaneen ainakin hallituksen sisäiset linjaristiriidat. Ilmeisesti perussuomalaisissa eli nykyisissä sinisissä on ollut ainakin aiemmin vastustusta translain muuttamiselle. Sinisten puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho ei kommentoinut asiaa STT:lle tiistaina.
Ministeri Saarikon mukaan hän ja pääministeripuolue keskusta kannattavat translain uudistamista. Saarikko vakuutti tiistaina, että sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole oltu asiassa toimettomia.
– Olemme tarkastelleet aiemmin tehtyä valmistelutyötä koskien translain uudistamista.
Saarikko vetoaa myös siihen, että translain uudistamisesta ei ole sovittu hallitusohjelmassa. Hänen mukaansa hallitusohjelman ulkopuolisten hankkeiden nostaminen päätöksentekoon on ollut vaikeaa.
– (Se) on ollut erityisen korkean kynnyksen takana nyt, kun sote-valmistelu on sitonut erittäin paljon ministeriön lainvalmisteluresursseja, ministeri vastasi sähköpostitse STT:lle.

Suomi yksin Pohjolassa

Apulaisoikeusasiamies Sakslin patistaa tuoreessa päätöksessä ministeriötä aloittamaan translain uudistushankkeen nopeasti. Hän pyytää ministeriötä ilmoittamaan ensi maaliskuun loppuun mennessä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt.
Myös sitä, minkä ikäiselle sukupuolenkorjaus voidaan tehdä, tulisi laillisuusvalvoja Sakslinin mukaan arvioida uudelleen. Täysi-ikäisyyden vaatimisen sijaan olisi hänen mukaansa perustellumpaa puhua lapsen iästä ja kehitystasosta sekä lapsen edusta.
Ihmisoikeusvaltuuskunnan mukaan Suomi on Pohjoismaissa ainoa maa, jossa sukupuolen vahvistaminen edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti