Lounais-Häme

Lainamäärän kasvu jatkuu Somerolla aina vain

Someron kaupungin vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden talousarvio. Ennen kuin puolueet pääsivät ryhmäpuheenvuorojensa pariin, kertoi kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kuluneesta vuodesta ja tulevastakin.

-Viime vuosi oli hyvä ja oli tämäkin, Suikkanen aloitti.

Tulevat vuodet eivät enää näytäkään niin hyviltä. Odotettavissa on lainaa, lainaa ja lainaa.

-Ensi vuonna lainaa tulee olemaan 2 400 euroa asukasta kohden. Suomalaisissa kunnissa keskimääräinen lainamäärä on kuitenkin 3 000 euroa.

Antti Kotti (sd.) kysyi, onko ensi vuosi lainamäärässä jäävuoren huippu.

-Ei ole jäävuoren huippu. Nousua on luvassa, Suikkanen vastasi.

 

Keskustan ryhmäpuheenvuoron piti Riitta Ryhtä.

-Talousarvion lähtökohta oli vaikea. Miljoonan euron leikkaukset vaativat veronkorotuksia. Sillä katetaan osa valtionosuuksien menetyksistä, Ryhtä aloitti.

Keskustan ryhmä on huolissaan vanhuspalveluista. Ryhtä muistutti, että vanhusten hoitotarve ei muutu. Hän kuitenkin kiitteli Kiiruun koulukeskuksen rakentamista.

-Koulu edistää hyvinvointia ja lisää haluja muuttaa Somerolle.

 

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pauli Eino totesi, että kaupungin toiminnan tehostamisenkeinona pitäisi harkita palvelusetelin käytön lisäämistä.

-Pääpaino tulee kuitenkin aina olla kunnan itse tuottamissa palveluissa, Eino lisäsi.

Hän muistutti myös, että Someron veroprosentti on korotuksen jälkeenkin maan keskitasoa ja alhaisempi kuin Forssassa ja Salossa.

Eino kehui kaupungin palveluita, mutta harmitteli, että tieto niistä ei tavoita muualla asuvia riittävästi.

-Kaupungin markkinointiin pitää panostaa kunnolla.

Kokoomuksen ryhmä toivoo, että yritys- ja liikekiinteistöjen hulevesimaksua voitaisiin alentaa.

 

Demareiden ryhmäpuheenvuoron piti Antti Kotti. Hän kiitteli juhlavuoden tapahtumien järjestäjiä suuresta työstä, mutta heti seuraavassa lauseessa hän totesi, että suuret uhat tulevat ulkopuolelta.

-Maakuntauudistus vie osan perusturvan tuloista, joten hankalat vuodet jatkuvat.

Kuntalaisille on luvassa lisää maksuja. Uutena on hulevesimaksu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotus. Kotti harmitteli, että tiukka budjetti vei pohjan kaupungin kehittämiseltä. Silti hänkin uskoi Someroon.

 

Riitta Lehtinen (sd.) aloittikin talousarvion tarkemman käsittelyn yhteydessä muutamien asioiden tykittämisen.

-Ilmasto-ohjelma… miten siitä raportoidaan. Onko havaittu, että sähköä tai vettä on säästetty.

-Ledien käyttöönotolla on saatu säästöä, mutta vedenkäytössä ei ole merkittäviä säästäjä, tekninen johtaja Marko Mäkinen vastasi.

Vanhustyöhön Lehtinen halusi lisätä tavoitteeksi ikäihmisten neuvolapalvelut. Varhaiskasvatukseen Lehtinen halusi 90 000 euron lisämäärärahan, jotta perhepäivähoitajien palkkaan saataisiin korotus.

Keskustan Ryhtä huomautti, että myös keskustan ryhmä arvostaa perhepäivähoitajien työtä.

-Silti me olemme sitä mieltä, että yhden ryhmän palkankorotus ei ole oikein, Ryhtä totesi.

Kokoomuksen Jutta Varjus ei pitänyt siitä, että Lehtinen vertasi perhepäivähoitajien palkkoja muiden vastaavan koulutuksen ammattilaisiin. Hänen mielestään korotuksen aika ei ole nyt.

Suikkanenkin totesi, ettei aika ole vielä kypsä. Sen jälkeen pidettiinkin neuvottelutauko, jonka jälkeen Lehtinen veti esityksensä pois ja teki uuden esityksen. Hän esitti, että perhepäivähoitajien palkkausta tarkistetaan ensi vuoden aikana.

Ismo Valve (sd.) kannatti Lehtisen esitystä. Äänestystulos oli 26-8 Lehtisen tappioksi.

 

Lehtinen halusi lisätä muitakin tavoitteita ensi vuodelle. Muun muassa tilahallintoon ja rakennusvalvontaan tehtiin lisäyksiä. Kotti halusi päivityksiä strategiaan ja maapoliittinen ohjelmakin oli viisi vuotta vanha.

Kurvinen myönsi luvan lisäysten tekemiselle yksi toisensa jälkeen.

-Tässä oli oppitunti väsyttämisestä, Lehtinen nauratti takarivin valtuutettuja.

Lopulta koko talousarvionivaska saatiin käsiteltyä.

 

Kokouksessa hyväksyttiin myös muun muassa se, että alle 20-vuotiaat saavat Somerolla maksuttoman ehkäisyn ja rakentamattomia omakotitontteja myydään halvemmalla Harju-Härkälän, Kauralan ja Ihamäen alueilla maaliskuun loppuun asti.

Valtuusto antoi myös siunauksensa hulevesimaksuille ja lisämäärärahalle raakapuukartelliasian oikeudenkäyntikuluihin.

-Ikävä käräjäoikeuden päätös pitkän oikeusprosessin päätteeksi, Suikkanen harmitteli, mutta totesi, että parempi maksaa vastapuolen oikeudenkäyntikulut nyt kuin venyttää maksua toista päätöstä odotellessa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic