Lounais-Häme

Lainvalvoja linjasi: Yksityisen yrityksenkin taattava pääsy tapahtumiin pyörätuolilla

Pyörätuolilla liikkuva mies kertoo, että vammaisten syrjintä on Suomessa hänen kokemuksensa mukaan laajaa.
Lautakunnalle kannellut sähköpyörätuolia käyttänyt mies oli pyrkinyt kirjallisuutta ja lukemista käsitteleviin tilaisuuksiin, mutta ei päässyt portaiden takia sisään ravintolaan. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Lautakunnalle kannellut sähköpyörätuolia käyttänyt mies oli pyrkinyt kirjallisuutta ja lukemista käsitteleviin tilaisuuksiin, mutta ei päässyt portaiden takia sisään ravintolaan. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi tuoreessa päätöksessään, että yksityisen yrityksen on taattava myös vammaisten pääsy kulttuuritapahtumiin.

Se katsoi tuoreessa päätöksessään, että kirjaklubia järjestänyt Turun Sanomat syrji pyörätuolia käyttänyttä henkilöä viime keväänä. Syynä oli kirjaklubin järjestäminen ravintolassa, jonka tilat olivat esteelliset.

Lautakunnalle kannellut sähköpyörätuolia käyttänyt mies oli pyrkinyt kirjallisuutta ja lukemista käsitteleviin tilaisuuksiin, mutta ei päässyt portaiden takia sisään ravintolaan. Hänen mukaansa raskasta sähköpyörätuolia ei voinut myöskään kantaa ylös portaita.

Syrjitty mies oli turkulainen lakimies Jukka Kumpuvuori. Hän kertoo STT:lle, että yhtiön toiminta loukkasi häntä ja hän sanoo olevansa huojentunut lautakunnan päätöksestä.

–  Se tuntui todella pahalta. Yritin päästä tilaisuuksiin. Menin esimerkiksi kerran paikalle jo 45 minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Muut kulkivat ohitseni ja jäin talvipakkasella ulos. Tällaisia tilanteita ei pitäisi olla Suomessa vuonna 2018.

Kumpuvuoren mukaan vammaisten syrjintä on hänen kokemuksensa mukaan edelleen laajaa. Hänen mukaansa esimerkkinä voi käyttää tilannetta, jossa esimerkiksi ulkomaalaista ei päästetä ravintolaan.

–  Siitä älähdetään heti, mutta vammaisen kohdalla ketään ei kiinnosta nämä asiat.

Hänen mukaansa Suomessa on edelleen paljon vanhaa rakennuskantaa, joka estää liikkumisen.

–  On ihan yleistä, että pitää katsoa etukäteen ja selvittää etukäteen, minne on menossa. Se on ihan arkipäivää, että joutuu valitsemaan paikat, missä asioi ja tapaa ihmisiä.

Klubia järjestetään nykyään esteettömissä tiloissa

Klubia on alettu järjestää esteettömissä tiloissa Turun kaupunginteatterissa. Lehden päätoimittaja Kari Vainio kertoo, että Turun Sanomat suhtautuu asiaan vakavasti.

–  Emme ole ymmärtäneet tilannetta. Kun tilanne tuli siellä vastaan, uskoimme että olisimme ottaneet asian huomioon. Olemme siirtäneet tilaisuudet Turun kaupunginteatteriin, joka on esteetön. Kun vaihdoimme tilan, selvitimme toki etukäteen esteettömyyskysymykset, Vainio sanoo.

Mediayhtiön lautakunnalle toimittaman vastauksen mukaan tilojen esteellisyys ei tullut esille, kun tilaisuuksista sovittiin syksyllä 2017. Yhtiö myös sanoo olleensa ravintolaan yhteydessä heti, kun Kumpuvuori teki lautakunnalle ensimmäisen valituksen tammikuussa 2018.

Lautakunnan mukaan velvollisuus turvata saavutettavuus on olemassa jo ennen kuin yksilö pyytää päästä johonkin paikkaan tai käyttää jotakin palvelua. Lautakunnan mukaan avoimeen yhteiskunnalliseen kulttuurielämään osallistuminen kuuluu myös vammaiselle.

Turun Sanomilla oli lautakunnan mukaan tilaisuus muuttaa menettelyään, mutta se ei sitä tehnyt. Niin lautakunta katsoi, että Turun Sanomat syrji miestä välillisesti.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic