Lounais-Häme

Laitetaan korkki kiinni – laukkuihin

 

Korkki on tällä hetkellä trendikäs materiaali esimerkiksi käsilaukuissa ja kengissä, kertoo käsityönopettaja Heljä Reponen, joka on itse tehnyt kymmenkunta laukkua korkista.

Muutama korkkilaukku sekä useita muita Reposen itse tekemiä uniikkeja käsilaukkuja on huomiseen asti esillä Jokioisten Tietotalolla Kanna minua -näyttelyssä.

Samassa näyttelyssä on ollut esillä myös Sanna Jääskeläisen käyttölaukuista ja niiden kantajista kertovia valokuvia.

Korkki kiinnosti Reposta materiaalina, joten hän päätti kokeilla, millaisia laukkuja materiaalista saa kotikonstein.

-Korkki on materiaalina hyvin helppoa käsitellä. Sitä voi ommella ja liimata samalla tavalla kuin kangasta. Se on muodikas uusmateriaali, Reponen kuvailee.

Korkkipuita viljellään eniten Portugalissa, jossa se on myös joillain alueilla tärkeä elinkeino.

Korkkipuun pinnasta höylätään hyvin ohut osa pois, minkä jälkeen se laminoidaan tekstiilimateriaalilla yhdeksi pinnaksi. Kangasta ei siis tarvitse erikseen valmistaa, vaan se saadaan melko valmiina materiaalina.

-Se on ekologinen materiaali, sillä puuta ei kaadeta, sitä vain kuoritaan. Korkkipuu jatkaa kasvamistaan, ja muutaman vuoden päästä siitä otetaan jälleen uusi kuorikerros pois, Reponen sanoo.

Reposen mukaan korkkia kutsutaan ”vegaaninahaksi” sen ominaisuuksien ja käytettävyyden vuoksi. Se on myös edullisempaa kuin nahka.

-Kaikissa kolmessa laukussa, jotka ovat näyttelyssä, korkin osuus hinnasta on maksimissaan 20 euroa. Se on siis kohtuuhintaista, Reponen kertoo.

Neliömetrihinta pyörii Reposen mukaan noin 50–60 euron tietämillä. Hintaan vaikuttaa korkkikuvion koko sekä materiaalin paksuus.

-Se on aina sitä halvempaa, mitä pienemmistä murusista se on ja mitä paksumpaa se on, Reponen selittää.

Korkkikangasta saa ostettua suomalaisistakin kaupoista, kuten myös verkkokaupasta.

Korkki on myös monikäyttöistä. Sitä voi myös yhdistää muihin materiaaleihin, kuten farkkuun, puuvillakankaisiin ja paksumpaan pellavaan.

-Korkista voi tehdä ihan arkilaukun. Se on säänkestävää, sitä voi pestä ja pyyhkiä. Sitä kuitenkin käytetään kengissäkin, joten materiaali kestää kulutusta.

Korkki on materiaalia, josta saa myös käyttölaukkuja, mutta Reposen Jokioisille tuomat laukut eivät ole käyttöön tarkoitettuja.

Osan laukuista Reponen on tehnyt kokeilumielessä ja harjoituksena. Osa taas on tehty omaksi iloksi.

-Käsityö on terapeuttista. Se on rentouttavaa, ja sen aikana on aikaa ajatella. Milloin kevyttä ja milloin syvällisempiäkin asioita, Reponen kuvailee.

-Kurssilaisenikin usein sanovat, että jos on murheita, hetken aikaa istumalla ompelukoneen edessä niitä saa häivytettyä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic