Lounais-Häme Forssa

Laitokset ovat ihmistä varten eikä ihminen laitosta varten, viestitti vanhustenviikon pääjuhlassa puhunut Jari Kesäniemi

Kaupunginjohtaja Kesäniemi vanhustenviikon pääjuhlassa: Ongelmia ei ole ratkottu ihmisten palvelutarpeen näkökulmasta.
Juhlapuhuja toivotti Vanhustenviikon pääjuhlan yleisölle liikettä niveliin ja yleisö vastasi. Näin hienoa liikeilmaisua näytettiin Asikkalan puisten rattaiden tahtiin.

Vanhustenviikon tapahtumat ovat keränneet mukavasti yleisöä Forssan seudulla. Teemaviikon paikallinen pääjuhla Forssan seurakuntatalolla jatkoi samalla linjalla, kun juhlayleisö täytti salin melkein ääriään myöten.

Viikon teema iloa toimeliaisuudesta näkyi myös juhlassa. Yhteislaulu Asikkalan puiset rattaat muuttui liikuntahetkeksi, kun yleisö intoutui liikkumaan musiikin mukana.

Juhlapuhujaksi kutsuttu Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi puhui tilaisuudessa liikunnan puolesta, mutta käsitteli myös vakavampia asioita. Hän huomautti, että ikäihmisten terveyspalvelujen hintalappuun vaikuttaa se, miten palvelut on Suomessa järjestetty.

– Niin palvelujärjestelmämme kuin sote-sotkunkin perusvika on siinä, että ongelmia ei ole ratkottu ihmisten palvelutarpeen, vaan hallinnon, politiikan tai vallan säilyttämisen näkökulmasta, ja tämä ei ole ollut kiinni vallitsevasta maan hallituksen värisuorasta.

– 15 vuoteen ovat mahtuneet kaikki sateenkaaren värit, kaupunginjohtaja muistutti.

Kesäniemen mielestä palvelut on järjestetty liian laitospainotteisesti. Tämä lisää myös kuluja.

– Mielestäni ikäihmiset ovat liian pitkään olleet palvelujen passiivinen kohde. Onneksi on myös uutta ajattelua, jonka mukaan koti on pysyvä ja palvelut sopeutetaan sinne tarpeiden mukana. Ihmisen on oltava aina keskiössä, ei organisaatioiden ja hallinnon, Kesäniemi painotti.

Juhlan avaussanat lausui Forssan vanhusneuvoston Lea Mäkelä ja seurakunnan tervehdyksen toi kirkkoherra Esa Löytömäki. Lisäksi ohjelmaan kuului laulua ja lausuntaa sekä Päiväkoti Axelin esikoululaisten esitys. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic