Lounais-Häme Lounais-Häme

Lajitteluun vauhtia lain voimalla – Lasin, metallin, kartongin ja muovin kerääminen muuttunee pakolliseksi 2023 vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä

Kierrätys tullee 2023 pakolliseksi vähintään viiden asunnon yhtiöissä. Forssassa sekajätepusseista 30 prosenttia on biojätettä.
Kuhalassa asuva Oiva Penttilä kierrättää aktiivisesti lasia, metallia, paperia sekä bio- ja sekajätettä. Muovia taloyhtiössä ei kerätä. Kierrätän niin paljon kuin pystyn. Muovin kierrättäminen on pieni vaiva. Se hoituu samalla, kun käy kaupassa. Sekajätteeseen meiltä päätyy lähinnä vaippoja, Penttilä kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuhalassa asuva Oiva Penttilä kierrättää aktiivisesti lasia, metallia, paperia sekä bio- ja sekajätettä. Muovia taloyhtiössä ei kerätä. Kierrätän niin paljon kuin pystyn. Muovin kierrättäminen on pieni vaiva. Se hoituu samalla, kun käy kaupassa. Sekajätteeseen meiltä päätyy lähinnä vaippoja, Penttilä kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Alle 40 asunnon taloyhtiöt velvoitetaan tällä hetkellä ainoastaan seka- ja biojätteen keräämiseen. Kaikki muu kierrättäminen on Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n toimialueella taloyhtiön omasta aktiivisuudesta kiinni.

Moni yhtiö kuitenkin kierrättää muutakin, sillä sekajäte on ainakin laskennallisesti kalleinta. Biojätteen keräyksestä vastaavat kunnat, mutta kierrättäminen teettää myös taloyhtiöille paljon työtä.

– Keräysastioiden hankkimisen lisäksi myös kuljetusten järjestäminen on taloyhtiön vastuulla. Kaikki yrittäjät eivät kerää kaikkia hyötyjätteitä, eikä edes meillä ole tarkkaa tietoa, kuka suostuu mitäkin keräämään ja mihin hintaan, Loimi-Hämeen Jätehuollon palvelupäällikkö Anne Sjöberg kertoo.

Poistotekstiilien keräysvelvoite vielä harkinnassa

Sekavaan tilanteeseen saataneen selkoa syksyn kuluessa, mikäli valmisteilla oleva uusi jätelaki hyväksytään. Lähtökohtana on estää kustannusten kohtuuton nousu erilliskeräilyn lisääntyessä.

Uuden jätelain myötä kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten keruu muuttuisi pakolliseksi kaikille vähintään viiden asunnon taloyhtiöille. Pakolliseksi voi tulla myös poistotekstiilien keruu.

– Lajittelu- ja kierrätysmahdollisuus kannattaa hyödyntää, kun keräysvälineet on taloyhtiöön hankittu ja palvelusta maksetaan. Jäteastioiden kokoa ja tyhjennysväliä muuttamalla on myös kustannuksissa mahdollista säästää, LHJ:n tiedottaja Tiina Metsäpuro selvittää.

Kaikkien kuljetusten järjestelyvastuu on määrä siirtää uuden jätelain tultua voimaan kunnille.

Biöjäteastioita seurataan painorajoitusten vuoksi

Taloyhtiöiden tarkkoja sekajätemääriä ei voida arvioida, mutta biojäteastioiden täyttöasteita seurataan tarkemmin. Määristä on mahdollista saada taloyhtiöille jätekuljettajan havainnointiin perustuva arvio. Arviointia tehdään painorajoitusten vuoksi.

Suuntaus on hyvä, mutta kierrättämisessä olisi vielä rutkasti tehostettavaa. Forssalaisten sekajätepussien koostumus seuraa valtakunnallisia trendejä. Peräti 30 prosenttia pussin sisällöstä kuuluisi biojätteeseen.

Tiina Metsäpuro arvioi ihmisten kaipaavan edelleen taloyhtiöissäkin enemmän tietoa jätteiden lajittelusta. Parempaan suuntaan on kuitenkin menty.

– Kierrätys taloyhtiöissä toimii todella vaihtelevasti. Kaikki riippuu ihan siitä, kuinka innokkaita ja halukkaita asukkaat ovat. Itse ison forssalaisen taloyhtiön biojäteastian täyttymistä seuranneena pystyn silmämääräisesti toteamaan, että vain murto-osa erottelee biojätteet sekajätteestä.

Luitko tämän: LHJ:n biokimppa laajentaa biojätteen keruuta, uusi astia mahdollistaa pidemmät tyhjennysvälit (FL 10.4.2020)

Muovipakkausten keräys yleistyy vauhdilla

Sekajätettä on Anne Sjöbergin mukaan kertynyt tänä vuonna ennätysmäärä. Myös vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia maaleja on toimitettu paljon.

– Muovipakkausten keräyksen ihmiset ovat ottaneet ilolla vastaan. Se on koko ajan yleistymässä, vaikka lakivelvoitetta ei vielä ole. Myös uusi jäteasemilla toimiva poistotekstiilien keräys on saanut hyvän vastaanoton. Paperi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkausten kierrättäminen alkaa jo olla ihmisillä selkärangassa, Tiina Metsäpuro kertoo.

Muovijäte on kiertänyt jopa niin hyvin, ettei käsittelykapasiteetti ole riittänyt, vaan sitä on kuljetettu jatkokäsittelyyn myös ulkomaille.

– Lajittelu toimii sitä paremmin, mitä enemmän taloyhtiössä on tietoa ja tahtoa asiaan. Ei ole haittaa, vaikka taloyhtiöstä muutama todellinen aktiivikin löytyisi. He laittavat usein muutkin ruotuun, Tiina Metsäpuro naurahtaa. FL

Lue myös: Muovijätteen kierrätys ryöpsähti, eikä Suomen ainoa jalostuslaitos Riihimäellä enää ehdi käsitellä kaikkea (FL 21.2.2020)

Jätelaki muuttuu

Uuden jätelain on määrä tulla voimaan 2021 alussa ja taloyhtiöille annetaan sen jälkeen kahden vuoden siirtymäaika.

Vähintään 5 asunnon yhtiöissä lasin, metallin, kartongin ja muovin kerääminen tulee pakolliseksi 2023 alussa. Nyt velvoite on vain vähintään 40 asukkaan taloyhtiöillä.

Muovin kerääminen on vielä nykyään kaikille taloyhtiöille vapaaehtoista.

Biojätteen keräys omakotitaloissa muuttuu Forssassa ja kaikissa yli 10 000 asukkaan kunnissa pakolliseksi 2024 alussa. Jätteet voi myös kompostoida.

Taloyhtiöiden biojätteen keräys on nykyään kuntien vastuulla. Jatkossa kuntien on määrä järjestää kaikki kuljetukset.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic