Lounais-Häme

Lakimuutos vaatii ravintoloita ilmoittamaan, mistä liha on peräisin – ABC-ravintoloissa se on kerrottu jo pitkään

Lakimuutoksen myötä lihan alkuperä on ravintoloissa ilmoitettava asiakkaalle selkeästi.
ABC-ravintoloiden kaikki liha on suomalaista. Kuva: Lassi Puhtimäki
ABC-ravintoloiden kaikki liha on suomalaista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toukokuun alussa astuu voimaan laki, jonka mukaan lihan alkuperä pitää ilmoittaa asiakkaalle selkeästi ja näkyvällä paikalla.

Osuuskauppa Hämeenmaan ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen kertoo, että heille lakimuutos ei tarkoita suuria muutoksia.

– ABC-ketjun ravintoloiden kaikki liha on suomalaista, ja olemme kertoneet tästä asiakkaille jo pitkään.

ABC-ravintoloissa lihan alkuperä ilmoitetaan tällä hetkellä esimerkiksi menutauluihin merkityillä Suomen lipuilla. Toukokuun alusta alkaen myös kassapisteille lisätään tiedotteita lihan alkuperästä.

Muissa S-ryhmän ravintoloissa asiakkaiden nähtäville tulee huoneentaulu, jossa kerrotaan jalostamattoman lihan alkuperä.

Valtaosa S-ryhmän ravintoloissa tarjottavasta lihasta on kotimaista.

S-ryhmän tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki ryhmän käyttämä tuore porsaan ja broilerin liha olisi kaikissa ravintoloissa suomalaista.

Maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaan lihan alkuperä pitää esittää ravintolassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä, taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla.

Velvoite koskee ravintolaan tuoreena tai pakastettuna saapunutta lihaa esimerkiksi pihveinä, jauhelihana, leikkeleinä, suikaleina tai kuutioina. Asetus ei koske ravintolaan esikypsennettynä, marinoituna tai lihajalosteena toimitettua lihaa.

Uusimmat