Lounais-Häme

Lakiuudistus leikkasi kotietsintöjä

Esitutkintalain uudistus vuoden 2014 alusta on vähentänyt poliisilaitosten suorittamien kotietsintöjen määrää. Poliisiammattikorkeakoulun keräämä tilasto osoittaa, että koko maassa paikallispoliisin tekemien kotietsintöjen määrä on pudonnut peräti 5000:lla vuosien 2013 ja 2015 välillä.
Kehitys ei ihmetytä Hämeenlinnan seudun Rikospoliisiyhdistyksen puheenjohtajaa Timo Järvenpäätä.

– Valvonta ja tuomioistuimeen saattaminen muuttui merkittävästi ja hankaloitti paljon proseduureja käytännön työssä.

Suurin muutos on Järvenpään mukaan epäillyn lähes absoluuttinen oikeus olla läsnä kotietsintää tehtäessä.

– Jos aikaisemmin pysäytimme esimerkiksi vantaalaisen narkomaanin moottoritiellä ja partio ajatteli, että olisi syytä tehdä kotietsintä, niin määräys esimieheltä ja soitto kollegoille Vantaalle riitti, ja he suorittivat sen. Nykyään pitää lähteä sen kaverin kanssa ajamaan täältä paikan päälle.

Järvenpään mukaan rikolliset ovat varsin hyvin tietoisia oikeuksistaan. Tuomioistuimeen saattaminen tarkoittaa, että epäillyillä on oikeus valittaa, jos epäilee kotietsinnässä muotovirheitä.

– Meillä ei yksinkertaisesti riitä väkeä tekemään kotietsintöjä nykyisten pilkuntarkkojen vaatimusten mukaisesti, kun on kyse vähäisemmistä epäilyistä, kuten huumausaineen käyttörikoksista tai omaisuusrikoksista. Vakavammissa rikoksissa kotietsintöjä toki käytetään edelleen.

Poliisihallituksen rikostorjuntayksikön poliisitarkastaja Tommi Reen on tietoinen käytännön ongelmista, mutta muistuttaa, että lukuihin liittyy myös tilastoharhaa. Lakiuudistus toi uutena elementtinä pakkokeinovalikoimaan paikanetsinnän, mikä tarkoittaa poliisin suorittamaa etsintää muihin kuin epäillyn asuintiloihin eli autoihin, varastoihin ja niin edelleen.

– Aikaisemmin nekin kirjattiin kotietsinnöiksi. Kokonaisuutena poliisin suorittamat etsinnät ovatkin tilastollisesti olleet hienoisessa nousussa, mutta määrää lisää se, että nykyään kaikki tapaukset, mukaan lukien tekninen tutkinta rikospaikalla, kirjataan etsinnäksi ja tehdään pöytäkirja, vaikka takavarikkoa ei olisikaan tehty, Reen selvittää.

Hänen mukaansa on selvää, että lisääntyneet muotovaatimukset hidastavat käytännön työtä. Toisessa puntarissa on sitten epäiltyjen oikeus kotirauhaan ja mahdollisuus tarkastella asioita jälkeenpäin dokumenteista.

– Nykyisellä lainsäädännöllä ollaan hyvin helposti tilanteessa, jossa pienen asunnon kotietsintä työllistää paikan päällä 7–8 poliisia ja koiran, jotta kaikki saadaan tehtyä vaatimusten mukaan oikein. Silloin kotietsintä jää hyvin helposti tekemättä.

Asia keskusteluttaa poliisihallinnossa ja kentällä.

– Asiaa olisi syytä tarkastella uudestaan, kun puhutaan muutenkin norminpurkutalkoista, Reen painottaa.

Paikallisen poliisiyhdistyksen edustaja ei ole kovin toiveikas, että prosesseja joustavoitettaisiin poliisin käytännön työn näkökulmasta.

– Kun tähän yltiövarovaiseen suuntaan on menty jo läpi vuosikymmenten, on hyvin vaikea mennä takaisinpäin.

– Olemme nykyään tilanteessa, jossa koirapoliisi joutuu pohtimaan, saako hän juosta läpi yksityisen pihan epäiltyä rikollista jahdatessaan, Järvenpää kiteyttää. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti