Lounais-Häme

Lakko hiljentää Parman Forssassa

Parman ja Parma Railin tuotanto Forssassa hiljenee rakennustuoteteollisuuden lakon vuoksi. Lakkoon osallistuu Forssassa arviolta vajaat 170 työntekijää.

Lakko alkaa puolilta öin keskiviikon ja torstain välisenä yönä ja jatkuu tiistaihin, jos sopua ei saavuteta. Rakennusteollisuus RT:n ja Rakennusliiton välisiä neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla torstaina.

Parman toimitusjohtaja Jarmo Viljanen arvioi, että julkisivuelementtien ja ontelolaattojen tuotanto pysähtyy Forssassa täysin. Samaa mieltä on Parman pääluottamusmies Mikko Syhlman.

-Järjestäytymisaste on tehtaalla lähes 100 prosenttia, ja väki on vahvasti mukana, Syhlman toteaa.

 

Ensimmäisen neljän lakkopäivän lisäksi niitä on suunniteltu sekä vappuviikolle että sitä seuraavalle helatorstaiviikolle.

Lakko vaikuttaa Viljasen arvion mukaan rakennustyömailla hyvin nopeasti.

-Jonkin verran rakennustyömaat ovat voineet varautua tilanteeseen elementtitilauksin, mutta valmisbetonia tarvittaisiin niiden yhteen liittämiseen ja paikallavalurakenteisiin.

Rakennusliitto on kehottanut jäseniään myös pidättäytymään sellaisella valmisbetonilla työskentelystä, joka tulee lakkopäivänä lakkoon julistetusta yrityksestä.

Viljanen paheksuu lakkoa ja lisäksi sitä, että lakkopäiviä on asetettu tuotannolle ongelmallisille tynkäviikoille. Vaikutukset tuntuvat usean viikon ajan.

-Kaikkea elementtejä ei saada valmiiksi alusta loppuun päivässä vaan valmistusta pitäisi pystyä jatkamaan myös seuraavana päivänä. Lakoilta vapaina päivinä pitäisi pystyä valmistamaan sekä normaali aikataulutettu tuotanto että lakkopäiviltä kasaantuneet työt, Viljanen toteaa.

Rakennusliitto on määrännyt rakennusalalle myös ylityökiellon.

-Tuotantoa on jouduttu jo viemään sisaryhtiöille Baltiaan, Viljanen huomauttaa.

 

Riita on rahasta ja sopimusmuutoksista. Rakennusteollisuus katsoo tarjonneensa samantasoisen palkkaratkaisun rakennustuoteteollisuuteen kuin yksityisellä sektorilla on jo hyväksytty. Rakennusliitto taas katsoo ehdotettujen sopimusheikennysten vievän saldon pakkaselle.

-Lakkoon ei kukaan ryhdy mielellään eikä se ole kenenkään etu, mutta tilanne vaatii vakavat keinot. Esimerkiksi kolme kiky-päivää, sunnuntailisien poisto ja ylityökorvausten vaihtuminen tunti tunnista -korvauksiin olisivat isoja heikennyksiä, pääluottamusmies Mikko Syhlman huomauttaa.

Rakennusliitto on varautunut asettamaan Parmalle ja Parma Railille lakkovahdit. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic